Въвеждат райони за платено паркиране в рамките на Синя зона в Добрич

Очаква се в най-скоро време да стартира автоматизираната система за управление на Синя зона, към момента вече е подписан договора с изпълнителя на тази услуга. Това заяви пред журналисти днес зам.-кметът по „Финанси” Елка Димова.

Въвеждат райони за платено паркиране в рамките на Синя зона в Добрич

Тя сподели още, че тази седмица предстои да бъде попълнена системата с общинската база данни и да започне обучението на служителите. 



„Да се случи стартът е нужно Общинският съвет да препотвърди схемите на съществуващите зони за платено паркиране. Единственото ново ще бъде въвеждането на райони за платено паркиране, защото когато беше приета променената наредба за безопасността на движението, в нея определихме, че абонамент за Синя зона ще може да се заплаща  освен за цялата синя зона, но и за отделен район” – коментира Димова и допълни, че това е направено с цел удобство на гражданите. 

Месечното ползване на цялата Синя зона е 100 лева, а район може да се ползва срещу 60 лева на месец. Има и годишни абонаменти. 

„В момента, в който стартира работата на електронната система, ще отпаднат касиерите, които продават  билети, плащането ще става чрез смс на номер 1358, мобилно приложение и в търговски обекти в районите за платено паркиране, те ще бъдат обозначени със стикери. Там лицата срещу лев на час, ще получават електронен талон” – каза още зам.-кметът. Вече няма да е нужно касовата бележка да се поставя на видно място в автомобила, а ще може електронно да се проверява дали собственикът е заплатил таксата.