Борисов представи в КК „Албена” четирите линии, по които ще търси коалиционни партньори за бъдещо управление на страната

Бойко Борисов беше на посещение в Курортния комплекс „Албена” днес по време на откриването на Лятната академия на Жени ГЕРБ. Той коментира случващото се в държавата и в политическия живот през последните месеци.

Борисов представи в КК „Албена” четирите линии, по които ще търси коалиционни партньори за бъдещо управление на страната

Лидерът партията обвини правителството в кражби и корупция и отрече наличието на нова коалиция между ГЕРБ, ДПС и „Възраждане”. 



По време на изказването си той заяви, че ще търси разговори с други политически сили за управление на държавата и допълни, че разделителните линии в бъдещото управление на страната трябва да бъдат принципите. Борисов изрази категоричното си мнение, че правителството на Кирил Петков трябва да бъде свалено. „Коалицията се разпадна, защото беше напълно безпринципна, коалиция на уж десните с уж левите. Четирите партии си гласуваха бюджета, а пред парламента обясняваха как ние с ДПС и Възраждане сме нова коалиция. Това е пълна лудост” – заяви Борисов. 

Той представи четири линии,  по които ГЕРБ ще търси разговори за бъдещо управление с евентуални коалиционни партньори. 

„ГЕРБ е съградена от мен, като къща от гола поляна до това, което виждате днес. Ние сме дисциплинирана партия, която стриктно спазва правилата в Европа. Всяка партия, която в своята програма има членство в Еврозоната и приемане на еврото е наш съюзник. Ние сме убедени, че това е най-доброто за всички, което впоследствие ще се случва в една правова държава” – категоричен беше Борисов. 

Втората тема, по която ще се търсят допирни точки с други партии, е свързана с разширяването на ЕС, в това число са включени Северна Македония и Албания, както и Украйна, Молдова и специалния статут на Грузия. „Ние сме убедени, че това трябва да се случи, затова ГЕРБ сложи на масата на ЕС западните Балкани по време на председателството ни, подписахме договор за добросъседство, който беше аплодиран от цял свят” – допълни Бойко Борисов.

Като трета насока Борисов посочи пълната диверсификацията на доставките на газ. „Гръцката връзка трябваше да заработи, защото ние сме направили всичко, забави се строителството заради Ковид-19, но до месец, два, три ще заработи. Направихме връзките през Турция, в момента компресорите гарантират да получаваме газ, иначе просто ще спре. Ние сме свършили всичко. Всяка партия, която е готова да участва активно в подписването на дългосрочни договори за втечнен газ, ние сме техен съюзник и те са наш” – каза още Борисов. 

Като четвърта линия, той постави етническата и религиозната толерантност. „Много от вас са смесените райони и вие знаете, че има населени места, в които се говори само на турски, но понеже образованието е лошо, много от тези деца говорят и пишат на турски, но не и книжовен. В нашата партия се чувстват еднакво добре и християни, и католици, и мюсюлмани и всеки, независимо от своята ориентация. Ние сме толерантни към това. Партиите, които изповядват това, са наш съюзник. Ние не търсим какво ни разделя, а какво ни обединява” – каза още лидерът на ГЕРБ. 

Борисов добави още, че всяка партия, която осъжда руската агресия и проповядва това, е потенциален партньор на ГЕРБ.