Йорданка Костадинова: Ако нашите политики не бъдат подкрепени, то тогава логичният изход е нови избори

С народния представител на Продължаваме промяната от област Добрич Йорданка Костадинова обсъдихме актуални теми, свързани с политическия живот, дали ще има отново избори, случващото се в Народното събрание в последните седмици, цените на продуктите и нашумялата тема за Северна Македония.

Йорданка Костадинова: Ако нашите политики не бъдат подкрепени, то тогава логичният изход е нови избори

Как ще коментирате случващото се в парламента през последните седмици? 



Забелязвам яростно усилване на атаките. То съвпада с разкритията за скандалите по границата и по-точно ГКПП “Кап. Андреево”, където държавата в продължение на 10 години не е имала контрол над това, което се внася у нас. След това започна огромна кампания срещу правителството, видяхме я и в парламента. Стигна се и до т.нар. „изтегляне” на министри от страна на Слави Трифонов. Относно МРРБ до момента бюджетът е бил 2 милиарда, а сега министър Караджов иска приблизително 6 милиарда, това говори само по себе си. Мотивите, с които Трифонов иска да напусне коалицията са неоснователни. Например Караджов няма да изразходва 2 милиарда за година, какво остава за 6. Досега бюджетът никога не е бил повече от 2 милиарда.  Поисканите четири милиарда за актуализация са показателни за мотивите на лидера на ИТН. Ние настъпихме интересите на мафията при ГКПП „Кап. Андреево”, в неделя Трифонов избягваше тази тема, но ние пресякохме кражби за над милиард на година. 

Какъв е коментарът ви относно напускането на депутатите от ИТН? 

Смятам, че това са смели хора, които защитиха избирателите си. Хора, които застанаха на страната на държавата в битката срещу мафията. Те знаеха, че ще им бъде ужасно трудно, че ще бъдат наричани как ли не, че ще бъдат заплашвани. Но те отказаха да бъдат управлявани като кукли на конци от диванчето на господин Трифонов, както досега се управляваше в България – от джипката и сараите.

Очаквате ли нови избори? И удачно ли провеждането им предвид ситуацията? 

Ако нашите политики не бъдат подкрепени – увеличаването на пенсиите, средствата за младите семейства, компенсациите за бизнеса, борбата с корупцията чрез приемане на Закона за КПКОНПИ, ключовите законови изменения, свързани с Плана за възстановяване и устойчивост, то тогава логичният изход е нови избори. Избори, на които да поискаме по-голямо доверие от българските избиратели. Защото успяхме да свършим много с 67 депутати. Ще постигнем всичко, което сме поставили като цели, когато имаме пълно мнозинство – тогава ще успеем да изберем нов състав на ВСС, да сменим главния прокурор Иван Гешев, да постигнем така чаканата от българския народ справедливост. 

Хората са разтревожени от високите сметки и покачването на цените на почти всичко, какъв е вашия коментар по тези въпроси?

Всички сме разтревожени  и затова правим всичко възможно да облекчим българските граждани. Да смекчим цената на парното, да намалим ДДС на хляба, да подкрепим мярката от 25 стотинки на литър гориво. Нещо повече, искаме да сменим КЗК, за да може този орган, превзет от ГЕРБ, да упражнява реален контрол върху цените на горивата и да следи за картел. България, заедно с Румъния, Полша, Естония, Латвия и Литва, са най-засегнати от инфлацията. Причината е близостта до Русия и увеличените цени на енерговносителите, както и по-голяма тежест на цените на храните в бюджетите на българските домакинства. 

Темата за Северна Македония също е на дневен ред.  

Темата е изведена на дневен ред като димна завеса. Тя беше повдигната от ИТН, още след неуспешния опит на Каримански да стане гуверньор на БНБ. На практика няма такава тема – нашите искания остават, а от месеци казваме, че прословутото вето ще се вземе от Народното събрание. В парламента се проведе изслушване на външния министър, представител на ИТН. Изгледахме поредния безвкусен епизод от политическия сериал на сценаристите, но не научихме нищо. Те искаха заседанието да е закрито. Защо? Защото по техния сценарий трябваше да изскочат навън и да се вайкат. Загубихме часове, за да участваме в поредния фарс на сценаристите. Но лошото е, че загубихме месеци, за да чакаме от тях едно единствено предложение за законодателни промени по отношение на корупцията. Не дочакахме такова.