Представят книгата на Рада Въртунинска „Есенни спомени за лятото“ в библиотеката в Добрич

На 21 юни, от 18.00 ч., в библиотеката ще се състои представяне на книгата на Рада Въртунинска „Есенни спомени за лятото“, издателство „Илия Вълчев“., с участието на литературния критик Драгомил Георгиев.

Представят книгата на Рада Въртунинска „Есенни спомени за лятото“ в библиотеката в Добрич

За творчеството на добричката писателка Драгомил Георгиев споделя:



„Жизненото и творческото дълголетие на РАДА ВЪРТУНИНСКА (1932 ) на дама от изключителна класа е награда за нейната богатата душа с вътрешната свобода и пристрастност да преодолява гравитацията на времето и да вгражда в книгите си ценностите, които са темелите в нашия дом България. 

Тя създава внушително обемно творческо дело от лирика и проза, романи, есета, етюди, научни изследвания, доклади и статии, които имат една тема - Добруджа и нейните хора, с тяхната сурова мъченическа съдба. Траен влог в националната ни проза са текстовете ѝ „Зовът на сенките”, „Когато горяха кладите”, „Сказание за дървото на живота”, през „Паралели и ракурси в живота и творчеството на Дора Габе и Анна Ахматова”, за да стигнем до „Сбогом, Америка”(2021) и „Есенни мотиви за лято” (2022). Трайното в творбите ѝ са красивите образи на българки, които са пазителките на огъня в семейното огнище. Покъртителни са сцените на жестокостите и насилието по време на двете окупации. Общуването с книгите на разказвачката от Добрич е мъка и болка от съдбите на добруджанци, радост от срещата със светлите мигове в историите на нейните ярки характери и удоволствие да попълваш много от белите си лични полета от картини и сцени на миналото, които искрят с негата на хармонията, която е похвално да съхраняваме.“.  

Библиотеката се радва да бъде домакин на юбилейното събитие на приятеля и колегата Рада Въртунинска.