Актуализацията на държавния бюджет не мина в парламентарната комисия

От „Има такъв народ” се въздържаха

Актуализацията на държавния бюджет не мина в парламентарната комисия

Актуализацията на централния бюджет беше блокиран тази вечер в ресорната комисия. Преди това минаха актуализациите на Здравната каса и общественото осигуряване.


След като актуализацията на бюджетите на Държавното обществено осигуряване и Здравната каса бяха приети, драмата настъпи в последния момент – при гласуването на промяната на централния бюджет. Членовете на Комисията гласуваха с 11 гласа „За”, 8 „Против” и 3 „Въздържал се”. От „Има такъв народ” спазиха думите на лидера си Слави Трифонов да не подкрепят изцяло актуализацията.

Председателят на Комисията по бюджет и финанси в НС Любомир Каримански уточни, че така или иначе бюджетът отива в зала. Залата ще реши, допълни той.

От „Продължаваме Промяната” реагираха остро на случващото се и поискаха да бъде обявено как е гласувано по групи. „Против” бяха ГЕРБ, ДПС, „Възраждане”, а „Има такъв народ” се въздържаха. „Идеята беше за пред обществото да се знае ясно каква е причината да не се приеме бюджетът на първо гласуване в бюджетна комисия, с което всъщност се създава казус дали изобщо ще се приеме увеличението на пенсиите”, каза Венко Сабрутев.

Вицепремиерът Асен Василев също не остана доволен от гласуването на депутатите. „Оттук нататък трябва да се види дали зала ще го приеме. Надявам се в залата да се прояви разум, тъй като неприемането на бюджета означава, че няма да има увеличение на пенсиите, няма да има антикризисни мерки, няма да има облекчения за работещи родители и това да се играят политически игрички на гърба на българския народ за мен е недопустимо”, категоричен беше вицепремиерът и министър на финансите.

Въпреки че не беше подкрепен от комисията, бюджетът ще бъде дебатиран и в пленарната зала.