Съкращават 18 души от общинска администрация

Щатните бройки се намаляват с 15%, по препоръка на Министерството на финансите. Общинските съветници днес одобриха оптимизацията.

Съкращават 18 души от общинска администрация

По препоръки на Министерството на финансите, при определяне на структурата, числеността на персонала следва да бъде оптимизирана с не по-малко от 15 на сто. Става въпрос за делегираната от държавата дейност, се казва в докладната записка на кмета Детелина Николова, внесена днес в ОбС.



Така се налага от 188 души, в общинска администрация да останат 160. На въпрос на общинския съветник от БСП Гинка Василева колко реално ще бъдат съкратени, стана ясно, че 9 служители са вече пенсионирани и от 1-ви декември трудовите им правоотношения са прекратени. Един е напуснал, защото се е преместил в друг град. Така всъщност остават за съкращение 18 души. Кметът заяви, че ще спази всички изисквания на законодателството.


Детелина Николова изрази съжаление, че се налага да освобождават хора, при положение, че правителството ги товари с повече ангажименти, но „трябва да се съобразим с бюджета, който е приет за 2012 г. от Народното събрание”, каза тя. Въпреки питането на Гинка Василева в качеството й и на координатор на КНСБ – Добрич, не стана ясно в кои отдели и дирекции ще настъпят промени, но вероятно ще се наложи съвместяване на дейности.


90% от служителите в общинска администрация са членове на КНСБ. Реформата в щата ще се извърши, но от синдиката настояват да се спазят всички клаузи на колективния трудов договор. Това ще отнеме време, но кметът Николова ще се съобрази с тях. На освободените се полагат обезщетения в размер на две заплати.