Проф. Киряков: На този етап зърнено-житните култури се развиват както трябва

Очаква се жътвата да започне до 10 юли.

Проф. Киряков: На този етап зърнено-житните култури се развиват както трябва

На този етап пшениците в област Добрич са в много добро състояние, за сега няма болести и неприятели. Това каза пред журналисти днес ръководителят на отдел "Селекция на зърнено-житни и бобови култури" в Добруджанския земеделски институт – проф. Иван Киряков.



Той представи какво е показано днес на демонстративния опит при зърнено-житни и бобови култури. „Представили сме 3 сорта  фасул и 41 сорта зърнено-житни култури, разделен на две групи. Едната включва сортове обикновена пшеница, тритикале и ечемик. От тях ще предлагаме посевен материал тази година. Във втората част на опита това са т.н. експериментални сортове, които очакват признаване или са влезли в пълна схема на семепроизводство” – заяви той и допълни, че идеята е да видят земеделските производители какво могат да очакват през следващите няколко години като нова селекция.  „Земеделските производители у нас са много прогресивни и търсят непрекъснато новото, което е напълно нормално и така трябва да бъде. 14 сорта пшеница ще предлагаме тази година като посевен материал – базови семена. Един сорт твърда пшеница, пет сорта тритикале и два сорта ечемик” – каза още проф. Киряков. 

Той сподели, че сеитбите през годината са били трудни и повечето от земеделските производители са влезли в оптималните срокове на сеитба. „Предходни години около 25 септември вече чакахме да поникне, тази година най-ранните сеитби станаха през октомври, което влиза в оптималния срок за Добруджа. Има и доста посеви, които бяха посети през ноември. Това не е толкова притеснително, при условие, че годината е хубава, дълга е есента, имаше и хубав воден запас през есента. За съжаление нямаше сняг. Пшениците изпитаха  малко засушаване около март и април, паднаха локални дъждове, които малко или много подпомогнаха развитието на пшеницата. Има райони, в които има екстремно засушаване – Тервелски район и други, в които валежите през април бяха оскъдни. Но общо взето на фона на всички пшенични посеви в областта, пшениците са в много добро състояние. Над 70% от посевите имаха по 4 листа, зелени все още. Няма болести, няма неприятели на този етап. Тези дъждове в момента, дано са последните, са напълно достатъчни. Можем да прогнозираме, че ако по време на жътвата, не вали продукцията, която ще се наблюдава, няма да е по-малка от миналогодишната. На този етап зърнено-житните култури се развиват както трябва” – коментира още проф. Киряков.

По думите му  жътватата на ечемик може да започне до края на месеца, като всичко зависи от климатичните условия. Очаква се в началото на юли да започнат разжънките на най-ранните сортове пшеница, а самата жътва - около 10 юли. 

Иван Киряков пожела на земеделските производители високи добиви и спокойна жътва.