Депутатите приеха промени в Закона за ГМО

Депутатите приеха промени в Закона за ГМО
Депутатите приеха на второ четене промени в Закона за генетично модифицираните организми.

С измененията се променят и два други закона - за защитените територии и за лова и дивеча.


С промяна в Закона за защитените територии се регламентира изплащането на обезщетения за щети, нанесени в рамките на тези територии. Техният размер ще бъде определен с наредба, приета от Министерския съвет.


Предвижда се също заповедта на министъра на околната среда и водите за промяна на границите и площта на резерват "Калиакра“ и на защитена местност "Степите" да бъде вписана към Закона за защитените територии.


С измененията се актуализират принципите за извършване на оценка на риска от ГМО за околната среда и човешкото здраве при освобождаването им в околната среда и пускането им на пазара.


С промяната в закона за лова и опазване на дивеча се дава възможност на министъра на околната среда и водите да издава наредби, с които да определя съдържанието, редът и процесите, необходими за констатиране и изплащане на обезщетение за нанесени щети от кафява мечка и корморан.


Вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов обясни: "Законопроектът така е насочен основно в онази част на закона за генетично модифицираните организми, в която са така наречените генетично модифицирани микроорганизми. Това не разрешава генетично модифицирани организми, които да се засяват в българските полета, да са насочени към животни".


Андрей Чорбанов от "Има такъв народ" е категоричен, че унификация с европейското законодателство трябва да има и добави, че генномодифицирани организми се използват и сега:


"И много е трудно да се сложи границата докъде това е възможно, докъде - не. Генетично модифицирани организми са тези, които правят вашия хляб, правят бирата, произвеждат инсулин и множество лекарствени средства".


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+