Петков: Не харчим повече пари, даваме ги на хората в нужда

Най-важната точка е приемането на актуализацията на бюджета. Това каза преди началото на заседанието на Министерския съвет премиерът Кирил Петков.

Петков: Не харчим повече пари, даваме ги на хората в нужда

Той представи и основните акценти в актуализацията, сред които пенсиите, мярката за горивата, намаленият ДДС за хляба, както и помощта за работещите родители.



„Тези мерки са безпрецедентни - 2 млрд. Хубавото е, че те не са проинфлационни. С други думи - не харчим повече пари, просто ги даваме на хората, които имат най-голяма нужда. След днешното му приемане - бюджетът отива към парламента”, посочи министър-председателят.

Петков обърна внимание на доходите на възрастните хора. „В последните 12 месеца минималната пенсия се е качила от 300 лв. на 467 лв. - или със 167 лв. А за последните 12 години преди това само със 100 лв.”, подчерта той.

Токът и втечненият газ се освобождават от акциз. Намалява се ДДС ставката на парното с 9%, което премиерът определи като много важна мярка и уточни: „Правителството прави всичко възможно крайната цена на потребителя да бъде намалена”.