Добрич почете геройската саможертва на Димитър Списаревски

С поднасяне на венци и цветя на паметната плоча на кап. Димитър Списаревски добричлии отбелязаха годишнината от подвига на летеца.

Добрич почете геройската саможертва на Димитър Списаревски

Димитър Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 г.  

 

През втората световна война, на 20 декември 1943 г. армада американски бомбардировачи Б-24 Либърейтър се насочва да бомбардира за пореден път София. Самолетът на Списаревски не успява да стартира, затова той излита с резервна машина, със закъснение след другите. Това е първият му въздушен бой. Когато достига до бомбардировачите, въздушният бой вече е започнал. Списаревски се измъква от два американски изтребителя, насочва към група от 16 Либърейтъра и без да спре стрелбата се блъска във водаческата машина. Бомбардировачът е разцепен във въздуха, спасява се само опашният стрелец, който е изхвърлен заедно с картечниците от ударната вълна. Самолетът на Списаревски пада на височините над село Пасарел, Софийско. Тялото му е открито сред отломките. От другата страна на селото пада поразеният бомбардировач.

 

Димитър Списаревски е произведен посмъртно в чин капитан.

 

Заместник-областните управители на Добрич Тодор Георгиев и д-р Катя Ганова, секретарят на Община Добрич Румен Русев, представители на политически партии, ветерани от войната и много родолюбиви граждани положиха днес венци и цветя на паметната плоча на кап. Димитър Списаревски на сградата на НТС в Добрич.

 

Заместник-областните управители на Добрич Тодор Георгиев и д-р Катя ГановаЗаместник-областните управители на Добрич Тодор Георгиев и д-р Катя Ганова 

 

spisarevski_dobrich_3_600

 

spisarevski_dobrich_4_600