Орисаха първото бебе за 2022 година и последното за 2021 година в Генерал Тошево

Първото бебе, родено в община Генерал Тошево през 2022 година - Владимир и последното, проплакало през 2021 – Екатерина, бяха орисани днес, навръх 1 юни – Деня на детето.

Орисаха първото бебе за 2022 година и последното за 2021 година в Генерал Тошево

Владимир Сашев, първото бебе за 2022 година, е роден на 3 януари. А Екатерина Димитрова, последното бебе за 2021 година, е родена на 28 декември. По стара традиция двете деца бяха орисани за здраве, щастие, късмет и дълъг живот.



На тържеството присъстваха кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров и неговият заместник Румен Мунтянов. Двете деца и техните родители бяха поздравени от г-н Валентин Димитров, който освен с хубави думи, ги дари и с много подаръци и специален медальон.

От ЦПЛР – Център за работа с деца в града бяха подготвили кратка тематична програма с музикални изпълнения, рецитал и наричане. В орисници се превърнаха три млади девойки от Общински младежки съвет.

Традицията да се орисва първото бебе за годината в община Генерал Тошево датира от 2000 година, а през 2011 година, по идея на младите майки в общината, се включва и наричане на последното за годината бебе. От тогава до днес повече от 20 деца са „преживели” приказката да бъдат орисани от млади феи, които ще направляват съдбата им през житейския път.

Обичаят е една безценна следа от миналото, когато хората са вярвали безпрекословно в ритуали, наричания и чудеса. Следа, която неминуемо ни учи на почит и преклонение пред дедите ни, завещали ни непреходната си вяра в доброто, мъдростта си и упованието си в чудесата на настоящето и благоденствието на очакваното бъдеще.