Падна забраната за риболов във водоемите до 500 м надморска височина

Падна забраната за риболов във водоемите до 500 м надморска височина
Забраната за улов на пролетно – лятно размножаващите се риби в рибностопанските обекти намиращи се до 500 м надморска височина приключи на 31 май.

Тя  се въвежда ежегодно съгласно разпоредбите от Закона за рибарство и аквакултурите, с които се определят срокове на забрана за улов на риба и други водни организми през периода на тяхното размножаване.


Рибарите временно не можеха да замятат въдици в забранените през периода водоеми от 15 април.


Скоро отпада и забраната за водоемите до 1500 м надморска височина


До две седмици ще падне и забраната за пролетно – лятно размножаващите се риби в обекти намиращи се от 500 до 1500 м надморска височина, както и за улов на калкан от водите на Черно море през периода.


През периода на забраните не се допуска използването на едностенни мрежи с минимален размер на окото не по-малък от 36 мм във водите на р. Дунав, дънни хрилни мрежи с размер на окото не по-малък от 400 мм във водите на Черно море и мрежени риболовни уреди с размер на окото не по-малък от 22 мм във водите на Черно море.


До 1 януари 2025 година остава в сила забраната за улов на есетрови риби в българската акватория на река Дунав и Черно море.


Глобата за любителски риболов без билет е от 100 до 400 лв. ИАРА апелира при съмнения за нарушения да подават сигнал на телефон 112.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+