Регион Добрич представя своите традиции в производството на чиста храна на международно изложение

На 2 юни 2022 (четвъртък) в Етнографски комплекс “Стария Добрич“ ще се проведе международно изложение на традиционни храни и напитки.

Регион Добрич представя своите традиции в производството на чиста храна на международно изложение

Събитието ще събере на едно място производители от 4 черноморски страни – България, Гърция, Румъния и Молдова, които ще представят на посетителите своите традиционни и чисти продукти.



Поради общото историческо минало и споделени климато-географски особености, храните и земеделските продукти на страните от черноморския регион си приличат много по вид. Вкусовите им качества, обаче, са това което ги отличава. Природата на района, автентичните техники на общността и личната енергия на всеки производител придават на всеки фермерски продукт уникален вкус. В това ще се убеди и всеки посетител на международното изложение като дегустира чиста храна и напитки от Добрич и съседните ни държави и обсъди технологията на производство директно с нейните производители.

Събитието събира на едно място фермерско изложение, песни и танци, презентации и сесии за работа в мрежа. Официалното откриване е в 10,30ч., срещи между международните производители и посетители са предвидени преди и след обед. В 13,30 на площада пред часовниковата кула, учениците от СУ „Св. Климент Охридски“ ще поднесат специален поздрав към международните гости чрез фолклорен етюд с музика и танци от Добруджа. В специална сесия за работа в мрежа, участващите производители от 4 страни ще дискутират възможностите за общи дейности, вдъхновени от плодородната земя и гостоприемството на Добрич.

Изложението е с вход свободен и може да бъде посетено от всички заинтересовани страни. 

Събитието се организира от Висше училище по мениджмънт в рамките на LOC FOOD „Местно развитие и трансгранично сътрудничество за промотиране на традиционни селскостопански продукти и храни“, който се осъществява по СОП „Черноморски басейн 2014 – 2020“. Изложението се реализира със съдействието на Фермерски пазар – Добрич.