"Усмивките на слънцето" в Балчик

Художествена галерия - Балчик представя изложба-живопис "Усмивките на слънцето". Това е първото самостоятелно представяне на Розалия Петкова, която е родом от Балчик и е самоук художник. Картините и впечатляват със своя колорит, красиви пейзажи и слънчево настроение.

"Усмивките на слънцето" в Балчик

Картините са рисувани с акрилни бои, които съхнат бързо и позволяват описателно скициране с цветове. Розалия черпи идеите си от местата, които е посетила и на които е живяла. Прзнава, обаче, че най-привлекателни за нея винаги са били средиземноморските мотиви. Първоначално е рисувала Италия - Венеция, Флоренция, Рим, Сиена. От около 5 години живее в Испания, родината на Гоя, Салвадор Дали и Пикасо и сега с радост рисува атмосферата  от страната на фиестата не като турист, а като "местен" жител. 




За себе си казва, че възприема рисуването като едно от най-важните занимания в живота си, нещо което идва отвътре и създава комуникация с външния свят, интерпретира го и придава личното и усещане за него. "Често, за да се потопя в дадена атмосфера, трябва да я нарисувам", споделя Розалия. Творчеството и помага да се свърже с реалността около себе си, използвайки собственото си светоусещане.


 


Въпреки всички пътешествия и преживявания, Балчик си остава мястото, което дава първия полет на мечтите за младата художничка. Белият град все още я вдъхновява и я провокира с красотата си. 


Изложбата ще продължи до 10 юни.