От 1 юни градският транспорт в Добрич ще се изпълнява само от Общинското дружество „Градски транспорт Добрич“ ЕООД

На 1 юни транспортът за всички пътуващи в град Добрич ще бъде безплатен.

От 1 юни градският транспорт в Добрич ще се изпълнява само от Общинското дружество „Градски транспорт Добрич“ ЕООД

От 1 юни 2022 година услугата обществен превоз на пътници на територията на града се възлага на Общинското дружество „Градски транспорт Добрич“ ЕООД, съобщиха пред журналисти днес кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов, заместник-кметът Росица Йорданова и Катя Петкова – управител на „Градски транспорт Добрич“.



От 01 юни 2022 година стартира изпълнение на Решение №31-15/22.02.2022 година, с което се възлага пряко услугата обществен превоз на пътници на територията на Община град Добрич на Общинското дружество „Градски транспорт Добрич“ ЕООД.

За първи път от близо 30-годишно прекъсване жителите на град Добрич ще се извозват с единен превозен документ по цялата градска транспортна мрежа, уточни г-н Йорданов. Усилията на общинската администрация са съсредоточени върху подготовката на абслютно всичко, за да може гражданите да са спокойни, че ще пътуват по абсолютно същите линии и по същия график, без да се прекъсва услугата градски транспорт.

За първи път се въвежда и еднодневна карта за пътуване в рамките на един календарен ден на цена 3 лева, уточни г-жа Катя Петкова. Ще се изпълняват всичките 17 линии, както и до момента. Дружеството разполага с 13 автобуса, продължава работата и на микробусите (те са 10, има и 4 електрически).

Цената на билета се променя от 1 лев, на 1.20лв., редовна карта ще е на стойност 40 лева месечно, ученици и пенсионери до 70 години ще пътуват с карти по 25 лева месечно, а пенсионери над 70 години срещу 15 лева месечно.

За първи път се въвежда карта за хора с увреждания с над 50% по решение от ТЕЛК на цена от 12 лв. месечно, като за техен асистент, в случай на необходимост, картата ще е в размер на 10 лв. месечно.

Запазва се безплатното пътуване за ученици от 1 до 6 клас.

На сайта на Общината са качени часовете на градските линии. Не се променят посоките. Ще се опитаме да разръснем в града 13-те си автобуси, за да може да се реагира адекватно на натоварването. Обявили сме обществена поръчка за 20 нови автобуса 9-10 метрови, която ще бъде отворена на 13 юни. 

Предстои да бъде събрана информация за натовареността на обслужваните линии.

Билетите и дневните карти могат да се закупят в превозните средства. 

За още една услуга припомни зам.-кметът г-жа Росица Йорданова . Услугата касае  маршрут от 30 км. като началната е до чешмата в Гробищен парк. Той  е с 5 спирки и всяка събота и неделя от 9 до 13,00ч се изпълнява безплатно. Скоро ще бъде сложено разписание и кои алеи обхваща. 

Безплатният превоз до Гробищен парк ще бъде поет от редовни линии с номера 201, 238 и 248 в часови диапазон от 8.00 до 11.30 ч. 

Месечни, тримесечни и годишни карти засега ще се предлагат на територията на Депо (ул. "Войвода Димитър Калъчлията" и в пункта на спирка „Тракийски“. Търсим решение за откриване на пунктове в квартал Балик,  квартал Добротица и квартал Рилци, информира г-жа Петкова.