Национално външно оценяване в IV клас се провежда в 52 училища от област Добрич

Допуснатите ученици до изпита в областта са 1 169

Национално външно оценяване в IV клас се провежда в 52 училища от област Добрич

Националните външни оценявания се провеждат като писмени изпити под формата на тест по Български език и литература - 26.05.2022 г. от 10:00 часа и по Математика - 27.05.2022 г. от 10:00 часа, съобщават от РУО-Добрич. 



Тестът за НВО по БЕЛ в края на IV клас включва 3 части:  диктовка (от аудиофайл) и езикови задачи с избираем отговор; текст за четене с разбиране и тестови задачи към него – с избираем и със свободен отговор; речева задача с творчески характер, изискваща свободен отговор.

Тестът за НВО по Математика в края на IV клас включва 25 задачи, от които: 18 задачи с избираем отговор; 5 задачи с кратък свободен отговор;  1 текстова задача с разширен свободен отговор; 1 текстова задача с три подусловия, чрез които се интегрират знания и умения от различни области на компетентност. Всяко подусловие е с различна степен на трудност и се оценява с различен брой точки.

Целта на НВО в 4 клас е да се измерят резултатите, заложени в стандартите за общообразователна подготовка и в учебните програми при равнопоставеност на учениците на национално равнище. Оценяването е анонимно в електронна среда. Участват оценители от цялата страна. 

Оценките от изпитите по български език и литература  и по математика в IV клас служат за установяване на индивидуални пропуски и за анализи на резултатите от обучението на училищно и национално равнище.