Добрички и румънски магистрати се „изгубиха в превода”

Окръжен съд – Добрич за втори път иска информация от властите в северната ни съседка за финансови задължения на 65-годишния добричлия Димитър, осъден в Румъния за катастрофа.

Добрички и румънски магистрати се „изгубиха в превода”
Добричките магистрати разпоредиха да бъде изискана от Съд Липова в Румъния информация, има ли извършено плащане по изпълнително дело срещу 65-годишния Димитър Т. от Добрич, по него приложени ли са платежни документи от добричлията, той изобщо има ли финансово задължение пред румънския съд. Окръжен съд – Добрич, задължи румънската страна да отговори в срок до 10-ти януари 2012 г.

Допълнителните доказателства са необходими по дело на местното съдилище, образувано по искане на румънското, за налагане на финансова санкция в размер на 2000 леи на Димитър. Той е осъден в северната ни съседка за причинено транспортно произшествие и  2000 леи за разходите по делото. Съдия от Съд Липова 1 е изпратил по компетентност на Окръжен съд – Добрич, искане за събиране на финансовата санкция по Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции.

На 7-ми декември 2011 г. Окръжен съд – Добрич, разгледа искането на румънската страна и прие представени от Димитър копия на банкови документи, удостоверяващи, че наложената му финансова санкция е била заплатена в деня на влизане в сила на присъдата – 19-ти май 2011 г. Защитникът му посочи, че оригиналните банкови бордера са приложени по румънското дело.

Тогава добричките магистрати изискаха от румънските си колеги информация, дали платежните нареждания за две плащания по дължимата сума се намират по делото и счита ли румънският съд санкцията за погасена.

Полученият от Съд Липова 1 отговор не съдържа конкретна информация, а съобщава, че ще предприемат необходимите стъпки. Това наложи отлагане на делото за събиране на нови доказателства. То ще продължи на 17-ти януари 2012 г.