Каварненци с подписка в защита на Районния си съд

В Каварна, както и в Шабла започна събирането на подписка против закриването на Районен съд Каварна и прехвърлянето му към Районен съд Балчик.

Каварненци с подписка в защита на Районния си съд

Инициативни граждани от Общините Каварна и Шабла са започнали да събират подписи в защита на това Районен съд Каварна да не бъде прехвърлен към балчишкия съд. Защо се стигна до там, връща събитията назад бившият кмет на морския град Цонко Цонев в интервю за Добрич онлайн:



„Никой не очакваше, че преди десетина дни съдийската колегия на Висшия съдебен съвет изненадващо предложи каварненския районен съд за закриване и преместване в съд Балчик. Нашият съд обслужва Каварна и Шабла и когато се закрие съдът, съответно се закрива пробационната служба, прокуратурата, съдиите по вписването, съдебно-изпълнителната служба. Всичко. Всички системи на правораздаването и правосъдието се закриват и Каварна се връща 30 години назад, когато пак ходихме в Балчик“, категоричен е той.

По думите му ще има обществено обсъждане до 30 юни и много хора в двете общини са се активирали да покажат, че са против това решение, като г-н Цонев също е един от тях. Решава, че трябва да се участва в общественото обсъждане и инициира подписка. В понеделник в Каварна ще има сесия на общинския съвет с извънредна точка против закриване с декларация. (Докладна записка с вх. № 265 относно изразяване на становище против закриването на Районен съд Каварна и преструктурирането му към Районен съд Балчик.)

„В сряда също на сесия ще се разгледа от общинския съвет отрицателно становище. Районен съд Каварна също са изготвили декларация и тази седмица ще я изпратят до Висшия съдебен съвет с отрицателно становище“, продължава той. „Предвиждаме и други стъпки  - запознаване на обществеността, изпратили сме до добричката адвокатска колегия също декларацията на съда. Тъй като тук има адвокати, които са свързани с добричката адвокатска колегия, ще се затрудни и тяхната дейност. 

Ще се затруднят и живеещите в областта - например, Дуранкулак е на 60 км от Балчик - за да си изкарат едно свидетелство за съдимост, ще трябва да изминат 120 км. Имаме и села тук, които са на 50 км от Балчик. Населението ни е колкото на Балчик. Територията на Каварна и Шабла е огромна. На територията на съда има ГППП в Дуранкулак. Кметовете и на с.Дуранкулак и на гр. Шабла са против и няма нито една институция, която да подкрепя това решение. Ще се затрудни работата и на МВР, защото досега те идваха и водеха задържани или свързани с разглеждане на дела в каварненския съд. А сега РПУ-тата в Каварна и Шабла ще водят хората в Балчик, което ще утежни бюджетът за бензин. Като започнем от МВР, прокуратурата, пробация, нотариуси, съдии - всичко се срива с едно такова решение. В съда имаме 6 съдии - той е натоварен съд.“

Подписите от двете общини, декларации от двата общински съвета, декларацията на съда ще бъде изпратена до Висшия съдебен съвет, надяват се на подкрепа от колегите си и от Добрич.

Г-н Цонев припомни, че ако Каварна е на 20 км от Балчик, то Шабла, Дуранкулак и села като Крапец, Тюленово и Захари Стояново, както и Ваклино остават много много далеч. Ако това решение след срока за обществено обсъждане влезе в сила, ще се създаде огромен проблем на хората за достъп до правосъдната система. 

Затова се е получила сега такава реакция. Той самият казва, че се включва в изразяване на позиция като активен гражданин и като специалист, работил 10 години в каварненския районен съд, 12 години кмет, после съветник и знае какво ще се случи в бъдеще и какво негативно влияние върху Каварна и Шабла ще окаже изпълнението на такова решение. 

Подписите в защита на районния съд в Каварна се събират вече в бар Арт клуб , който се намира до сградата на кметството на морския град. Подписката ще се разпространява и на територията на цялата община, обяви събеседникът ми.

А в Шабла ще се събират подписи в сградата на Общината от понеделник.