Ден на отворени врати обявява Художествена галерия-Добрич на 24 май

На 24 май, Денят на българската просвета и култура и славянската писменост, Художествена галерия – Добрич очаква посетители от 10:00 до 17:00 ч.

Ден на отворени врати обявява Художествена галерия-Добрич на 24 май

Залите на постоянната експозиция на Галерията и изложбата – дарение „Плакатът“ на Людмил Чехларов ще ви посрещнат при отворени врати!



110 оригинални проекти за театрални плакати, представени в три от залите на галерията, разказват в многоцветни и провокиращи образи развитието на театралния афиш на Държавния сатиричен театър и на твореца Людмил Чехларов в продължение на повече от 40 години.

Дарението, което галерията получи в края на 2021 г. обхваща почти 400 творби (155 авторски проекти и над 230 плаката в тираж) и е най-богатата и цялостна колекция от оригинални произведения на художника. Проектите са рисувани на ръка, а някои от експонатите в изложбата показват етапите от процеса на създаване и отпечатване на театралните плакати от „аналоговата“ епоха.

И макар че мястото на сценичния плакат е на улицата, богатият личен архив на художника намери своя нов дом в залите на галерията.

Част от дарението на художника ще бъде представено и в художествената галерия в Балчик в рамките на Нощта на музеите на 21 май 2022 г.