6841 деца определиха победителите в Националната награда „Бисерче вълшебно" 2022

Победителите в десетото юбилейно издание на Националната годишна награда „Бисерче вълшебно“ бяха обявени на 18 май 2022 г. Специален гост на тържествената церемония беше зам.-министъра на образованието Мария Гайдарова.

6841 деца определиха победителите в Националната награда „Бисерче вълшебно" 2022

Награда „Бисерче вълшебно“ е първото отличие за детски книги в България, чието жури са децата от 5 до 16 години. Десетото издание се проведе с подкрепата на Министерството на образованието и науката и с финансовата подкрепа на Столична община.



В надпреварата за детските гласове участваха 121 книги, номинирани от 52 издателства и самопубликуващи се автори. От 23 февруари до 11 май децата имаха възможност да четат и да изберат 1 художествена и 1 нехудожествена книга, които да подкрепят. 6841 читатели с мнение упражниха правото си на глас и определиха победителите за 2022 година.

На челните места по брой гласували деца, както и миналата година, са София, Силистра, Попово, Панагюрище и с. Труд, Пловдивско.

 

Ето и носителите на отличията за 2022 г. по категории:

Откриватели

„Прегръдката“ (изд. „Хермес“) на Оуен Маклафлин и Поли Дънбар спечели с 234 гласа сред книгите за най-малките в категория „Откриватели” (5-7 г.), следвана от „Опашати непознати“ на тандема Събина Георгиева и Силвия Иванова (129 гласа, изд. „Меченосец“) и „Азбучна математика“ на Ангелина Жекова и Стела Стаменкова-Дин (106 гласа, изд. „Софтпрес“).

 

Изследователи

В категория „Изследователи” (8-10 г.) на първо място и с огромна преднина пред останалите се класира „Дугулите и вълшебното листо“ на Тони Теллалов, Никола Райков и Мая Бочева с 618 детски гласа.

 

Второ и трето място заеха съответно „Мортина. Разтърсваща изненада“ (181 гласа, изд. „Кибеа“) и „Шантавата министърка“ на тандема Доминик Демерс и Тони Рос (157 гласа, изд. „Прозорец“).

 

Мечтатели

Изборът на децата в категория „Мечтатели” (11-13 г.) отреди първо място на „Кеплер 62. Книга първа: Поканата“ на Бьорн Суртлан, Тимо Парвела, Паси Питкянен и в превод на Росица Цветанова (изд. „Жанет 45“), която събра 159 гласа.

 

Второто и третото място са за „Пита“ на Жени Костадинова и Ангелина Ангелова (151 гласа, изд. „Знаци“) и „Любов, захар и магия: Щипка пакости“ от Ана Мериано (123 гласа, изд. „Лютиче“).

 

Майстори

В категория „Майстори” (14-16 г.), тази година статуетката е за „Турбо“ на Николай Пенчев и Иван Коритарев (94 гласа, изд. „Труд“). Нейни подгласници са „Нощта на открднатите целувки“ на Кейси Уест (85 гласа, изд. „Емас“) и „Затъмнение“ на шестима от най-популярните американски млади писатели (46 гласа, изд. „Егмонт“).

 

Нещотърсачи

На фона на световните събития, в категорията „Нещотърсачи” (5-16 г.) децата безапелационно избират за най-любима нехудожествена книга „Всичко за приятелството“ (651 гласа, изд. „Клевър бук“). Челната тройка се допълва от „Атлас на застрашените видове“ на Радек Мали, Павел и Павла Дворски (421 гласа, изд. „Сиела“) и „Историята на Стоичков за деца“ (374 гласа, изд. „Софтпрес“) на Любомир Николов.

Бъдещи читатели с мнение (под 5 г.)

По традиция вотът на децата под 5 години не участва в основното разпределение на гласовете в наградата, но книгите, събрали най-много обич получават златна лъжичка и златна виличка. Бъдещите читатели с мнение дадоха най-много гласове за „Опашати непознати“ и „Моята първа книга за природата“, съответно за художествено и нехудожествено заглавие.

Награда „Бисерче вълшебно“ 2022 се организира от фондация „Детски книги“ с подкрепата на Министерство на образованието и науката. Кампанията е частично финансирана от Програма „Култура“ на Столична община за 2022 г.

Сред партньорите са Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация “Глобални библиотеки – България”, Асоциация “Българска книга” и Асоциация „Родители“.

Медийни партньори на „Бисерче вълшебно“ са сайтовете Аз чета, НПО портал, Данибон, Академия за родители, Големите и малките и общността Нито ден без книжки.