19 май - Световен ден за борба с хепатита

На 19 май се отбелязва Световният ден за борба с хепатита.

19 май - Световен ден за борба с хепатита

Отбелязването е от 2006 година по инициатива е на Европейската организация на пациентите с чернодробни заболявания и на Световната здравна организация за подкрепа на пациентите, носители на вируса на хепатит.



Хепатит е латинска дума, която означава възпаление на черния дроб, при което се разрушават клетките му.Според данни на Световна Здравна Организация това е едно от най-често срещаните заболявания в света.В зависимост от продължителността на неговото протичане хепатитът се дели основно на две групи:остър – продължава по-малко от шест месеца.хроничен – продължава повече от шест месеца.

Острият хепатит се характеризира с бурни възпалителни процеси в черния дроб. Обикновено е със силно изразени симптоми, като най-често срещаните са: болка в областта на черния дроб (дясното подребрие), жълтеница, потъмняване на урината, побеляване на изпражненията, силна отпадналост, гадене, повръщане и др.

В повечето случаи при подходящо лечение острия хепатит може да бъде напълно излекуван от 1 до 6 месеца.

Основните причини за остър хепатит са:

Хепатитни вируси – вирусите на Хепатит А, Хепатит В, Хепатит С, Хепатит D, Хепатит E. Вирусът на: инфекциозната мононуклеоза, цитомегало вируса и др.Алкохолно натравянеМедикаменти: най-известните медикаменти, причиняващи увреждания на черния дроб са: Парацетамол ( Fervex, Efferalgan, Paracetamol и др.), Халотан (използва се за обезболяване при операции), тетрациклини (вид антибиотици) и др.Тежки бактериални инфекции: бруцелоза, лептоспироза и др.Някои паразити: кучешка тения (ехинокок), чернодробен метил, амеба и др.Отровни гъби : бяла мухоморка, зелена мухоморка и др.

Когато възпалението на черния дроб се задържи повече от 6 месеца, хепатитът преминава в хроничен стадии. Характерно за хроничния хепатит е редуването на периоди на затихване и активиране на възпалителните процеси. Ако този процес не бъде прекъснат се стига до тежки и трудно лечими усложнения на хроничните хепатити.