Детска космическа работилница за Европейската нощ на музеите подготвят в Балчик

Исторически музей-Балчик и Регионален природонаучен музей-Пловдив представят "Космическият устрем на Европа" - детска работилница за Европейската нощ на музеите в Исторически музей – Балчик

Детска космическа работилница за Европейската нощ на музеите подготвят в  Балчик

Работилницата ще се проведе на 21 май в двора на Етнографска къща – Балчик от 16:30ч. Поканени за участие са всички на възраст между 5 и 13 г.


 Всеки мисионер, дръзнал да изследва Космоса и да разкрие неговите тайни, се нуждае на първо място от космически кораб. Участниците в тази работилница ще имат възможност да построят 3D модели от хартия на космическия апарат Розета от звездния флот на ЕСА, научавайки повече за неговата мисия. Розета от години се използва за изследването на кометата Чурюмов – Герасименко, а през 2014 г. осъществява първото кацане на комета в историята на човечеството. Участниците ще имат възможност да направят и 3D звездни карти Hipparcos глобус, които ще ги запознаят с най-ярките звезди на нощното небе. Снимките, направени по време на космически мисии, са ключови за всеки изследовател на Космоса. Космическите телескопи превръщат изображенията на небесните тела в компютърни мрежи и код, които изпращат обратно към Земята - това са образи формирани от пиксели, които създават цялостната картина на наблюдавания космически обект. Участниците в тази работилница ще имат възможност да направят красиви пикселизирани модели, използвайки различни похвати в изкуството. Персонажът Space Invader от видеоиграта Pac-Man също ще оживее пред очите на децата: той ще бъде  изграден от цветни квадратчета, всеки от които представлява един пиксел.

Знаете ли, че действителната форма на Земята е “геоид”? Геоидът е повърхността на идеален глобален океан при липса на приливи и отливи, образуван само от гравитацията. Най-точният модел на "геоида" е направен чрез мисията на спътника GOCE на ЕСА. Моделът има решаващо значение за измерване на циркулацията на океаните, промените в морското равнище и динамиката на ледената покривка на Земята - всички засегнати от измененията на климата. Участниците ще се запознаят с характеристиките на геоида, докато изследват негов 3D принтиран модел и сами ще създават свои планети от пластелин. Как се казва планетата? Какви са условията за живот там? Какви са нейните обитатели? На всички тези въпроси ще трябва да отговорят самите участници, впрягайки своето въображение!