БДЖ и синдикатите се споразумяха. Край на стачкаката

След продължителни преговори между ръководството на „БДЖ - Пътнически превози" ЕООД и представители на синдикатите, както и след обсъждане и приемане на всички спорни за двете страни въпроси, бе взето общо решение за подписване на колективен трудов договор, съобщиха от пресцентъра на БДЖ.

БДЖ и синдикатите се споразумяха. Край на стачкаката
Очаква се протестът да бъде окончателно прекратен и влаковете отново да пътуват по разписание.

"За първи път тонът в „Пътнически превози тонът е умерен... Поставихме едно различно начало, до колко е добро, ще покажат резултатите, коментира по-рано за bTV Новините Екатерина Йорданова, председател на Съюза на транспортните синдикати в България.

Постигнато бе съгласие по 6-7 спорни точки, една от които - съгласие на синдикатите при съкращения. Постигнато е съгласие и за намаляване на броя на дните отпуск.

За другата компания в железниците - "Железопътни превози", стачката приключи. Стачният комитет  прекрати ефективния протест на 23-ия ден от началото му, без обаче да има подписан Колективен трудов договор.

В сряда беше подписан колективен трудов договор в "БДЖ - Товарни превози".

Близо три седмици железниците бяха в ефективни стачка.

Общо 1038 служители са приели предложението да напуснат доброволно железниците. На всички ще им бъдат изплатени възнаграждения в размер на шест брутни заплати.

Плановете за оздравяване на компанията предвиждат да бъдат съкратени общо около 2 000 железничари до края на годината.