Ще учат децата на разделно сметосъбиране чрез 3D

„Екопак България” АД, съвместно с Община Добрич, представя своя нов проект, част от усилията да се насърчи отговорното отношение към околната среда и конкретно разделното събиране на отпадъци от опаковки сред децата.

Ще учат децата на разделно сметосъбиране чрез 3D

3D-бусът на Екопак е модерен и мобилен център за обучения и презентации, който представя по интересен и интерактивен начин проблема с разделното събиране пред учениците от 1-ви до 4-ти клас. Той ще пристигне в Добрич на 19 декември и ще обиколи всички училища с начални класове. Първото посещение е от 8.00 часа в ОУ „Отец Паисий”.


 

По този начин над 3100 ученици от 1 до 4 клас от 15 училища в Добрич ще могат да се докоснат до тайните на разделното събиране. Програмата на 3D-буса е съобразена с интересите на децата от възрастовата група. Тя предвижда прожекция на 3D-филм и интерактивна игра с въпроси. Всяко от децата, посетило зелените часове на Екопак, получава подарък – семенца от ела, които трябва да засади.

 

От май 2006 до декември 2010 г. са инвестирани над 17,2 млн. лв. в системи за разделно събиране на отпадъци от опаковки, сметоизвозваща техника и сепариращи инсталации по региони. Екопак има сключени договори с 95 общини, включително и с Добрич. Тя е единствената българска организация за оползотворяване, която разполага с 12 действащи сепариращи инсталации. Общият капацитет на сортиращите мощности възлиза на 300 хил. тона в зависимост от сменното натоварване. Към момента инсталациите са натоварени на 25% от капацитета си.


Екопак има сключени договори с 27 български завода за рециклиране на суровини по региони, което й позволява ефективната преработка на отпадъците и цялостен контрол върху пътя на опаковките.