Обявиха номинациите за Златен Глобус

Всяка година с обявяването на номинациите за филмовите награди Златен Глобус критиците предричат, че именно тези избраници дават заявка за Оскарите.

Обявиха номинациите за Златен Глобус
 Снощи на официална пресконференция, Холивудската чуждестранна асоциация обяви тазгодишните си фаворити, които ще се борят за престижните стаутетки.

За най-добър драматичен филм на годината са номинирани: The Descendants (Потомци) - семейна драма с Джордж Клуни, The Help (Южнячки) - история за афро-американските прислужнички в Америка, Hugo - приключенията на момче сирак, The Ides of March -поличитически трилър, Moneyball - спортна драма с Брад Пит и  War Horse - история за странстване на офицер и неговия кон.

За най-добра комедия ще се борят: 50/50, черно-белият филм The Artist, Bridesmaid (Шаферки), Midnight in Paris (Полунощ в Париж) на Уди Алън и My week with Merylin (Моята седмица с Мерилин)

За най-добър драматичен актьор талант ще мерят - Джордж Клуни, Леонардо ди Каприо за ролята си в J.Edgar, Майкъл Фасбендер, Брад Пит и  Раян Гослинг, който е в категорията и за комедиен актьор, наред с Брендън Глийсън, Джоузеф Гордън-Левит, Жан Дужуардин и Оуен Уилсън.

За драматична актриса номинираните са Глен Клоуз, Вайола Дейвис, Руни Мара, Мерил Стрийп и Тилда Суинтън. Актрисите с комедийни роли, които ще се борят за статуетка са Джоди Фостър, Кристен Уиг, Мишел Уилямс, Кейт Уинслет.

Режисьорите, номинирани за Златен Глобус са Уди Алън, Джордж Клуни, Майкъл Хазанавикиус, Александър Пейн и Мартин Скорсезе.

Заглавията,номинирани за чуждестранен филм, които правят впечатление са режисьорския дебют на Анджелина Джоли - In the land of blood and honey (В земя на мед и кръв) и поредният шедьовър на Педро Алмодовар - The skin I live in (Кожата, в която живея).

Водещ на церемонията ще е комикът Рики Жерве, който ще води наградите за втора поредна година въпреки миналогодишното си осмиване на холивудските знаменитости.