Хотелиери от Балчик: Украинците трябва да останат, за да не спира тяхната интеграция

"По-добрият вариант е програмата да продължи и украинците да останат при нас за да продължи тяхната интеграция". Това смята Олег Костадинов - управител на хотел "Наслада" в град Балчик.

Хотелиери от Балчик: Украинците трябва да останат, за да не спира тяхната интеграция

В обекта му са настанени около 300 души. Костадинов сподели, че към момента не е ясна съдбата на украинските бежанци, настанени в хотелите. От Агенцията за бежанците не са се свързали с него и другите хотелиери по този въпрос, но от бранша са получили писма от Министерството на туризма, че до края на месеца украинците ще бъдат преместени в държавни бази в страната. Според хотелиера това не е добра идея, защото бежанците вече са започнали процес на социализация интеграция в Балчик. "Имаме около 100 деца които имат лични лекари в Балчик и около 20 30 деца, които са започнали да посещават спортни дружества. Също така имаме много майки, които предстои да започнат работа. Интеграцията им ще прекъсне и трябва да започнат процеса отново. Ние можем да ги задържим до края на военните действия, а тези, които си намерят работа, могат да излязат на квартира" -  каза Олег Костадинов.



Марияна Иванова е управител на два семейни хотела в Балчик. В нейните обекти са настанени около 80 души от Украйна, които са там от началото на конфликта. Сред тях са 40 деца. По думите на Иванова към момента те нямат никаква яснота дали ще останат в хотелите, или ще бъдат преместени. "Много са притеснени, питат какво ще се случи, къде трябва да отидат, дали ще ги изгоним. Изключително неспокойни и несигурни започват да стават" - коментира тя. Според Иванова към момента те не биха могли да се справят с еднократната помощ, която ще получат. Тя няма да им стигне да плащат наем и да покриват нуждите си. Настанените в хотела са предимно майки с деца и те не могат да започнат работа преди децата да са постъпили в детско заведение.


Александра е от украинския град Николаев. "Дойдохме в България на 14 март. Нашият град беше под обстрел и решихме да дойдем, за да може децата ни да бъдат в безопасност. Беше много трудно да тръгнем, защото имаше въздушни атаки, но успяхме да се измъкнем. Минахме през Молдова, Румъния и дойдохме тук. Много сме благодарни, че ни приеха в България, към нас се отнасят много добре и хората са много гостоприемни и сърцати. Благодарни сме, защото тук намерихме новия си дом. След 31 май е необходимо да напуснем Балчик, но на нас това не ни се иска. Тук намерихме нашия дом, не искаме да го напуснем, вече се устроихме, намерихме си и лични лекари, започнахме да живеем тук. Сега ни казват отново да тръгнем към неизвестното, вече го преживяхме веднъж и за нас е важно да останем в Балчик" - каза тя.