Русия чества Деня на победата

Денят на Победата е празник по случай победата на СССР над Нацистка Германия във Великата Отечествена война.


Русия чества Деня на победата

Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 и се празнува всяка година на 9 май и до днес. Денят на Победата е официален неработен ден в Азербайджан, Армения, Белорусия, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан. През 2000 Кнесетът приема закон за ветераните от Втората световна война и оттогава Денят на Победата е официален празник в Израел. Следва да се отбележи, че Съюзниците от войната честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Затова в Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в Русия – на 9 май.


Денят на Победата (на руски: День Победы) е вторият по значимост празник в СССР, след деня на Октомврийската революция. Всяка година на Червения площад в Москва се провежда военен парад, с участието на най-модерна за времето си военна техника. След разпадането на СССР военните паради се прекратяват, до юбилейната 50-та годишнина от Победата. 

У нас 9 май не е официален празник, но този ден се отбелязва, като повсеместно се поднасят цветя и венци на паметниците на загиналите български и съветски войници, бойци от съпротивата и партизани, организират се и други тържествени мероприятия.