Шахматистът Момчил Петков от Добрич е най-младият гросмайстор в България

16-годишният шахматист покрива всички изисквания на ФИДЕ от три норми за официално признаване на титлата гросмайстор.

Шахматистът Момчил Петков от Добрич е най-младият гросмайстор в България

Рекордно високото спортно постижение е съпоставимо с това на Веселин Топалов, който завоюва престижната титла на 17-годишна възраст.



В три последователни силни турнира в Сърбия и Словения Момчил Петков надгражда успехите си, за да достигне до заветната цел. Първата си норма той покри навръх Рождество Христово м.г. в международен турнир в Аранжеловац (Сърбия) с ниво на постижение 2634. Втората беше постигната в Брежовац (Словения) – 2651.

Преди броени дни в Бачки Петровац (Сърбия) достигна 2611. Какво обаче се крие зад сухите числа? Момчил Петков е предан на стратегическата игра от 11 години, а любовта му към нея е подхранвана от безкрайните възможности на черно бялата дъска. Неотлъчно до него е треньорът му Тодор Тодоров, с когото покоряват връх след връх. От последните 44 партии Момчил няма загуба.

За блестящото си представяне е поздравен от именития си съперник Нилс Гранделиус – най-силният шахматист на Швеция от екипа на световния шампион Магнус Карлсен. След близо четири часа Момчил Петков с великолепна игра печели партията срещу него на турнира в Словения.

Младата надежда смело налага свой стил в играта и срещу най-силните си противници. За да я постигне са необходими още участия в престижни и силни турнири. Същевременно Момчил цели 19 месеца заема първа позиция сред младежите и девойките до 20 години на България.