НС реши: Оказваме военнотехническа помощ на Украйна

Народното събрание прие предложението на „Продължаваме Промяната” да се даде мандат на Министерския съвет за оказване на военнотехническа помощ на Украйна.

НС реши: Оказваме военнотехническа помощ на Украйна

Това стана с гласовете на 200 народни представители от ПП, ГЕРБ, ДПС, БСП, ИТН и ДБ. Против бяха 13 депутати от „Възраждане” и по един от ПП, БСП и ИТН. 



От БСП, които бяха против оказването на военна помощ, се съгласиха на текста на ПП - да не изпращаме оръжия, а само да се даде мандат на кабинета за ремонт на украинска военна техника.

В конкретика депутатите приеха проекта на ПП, редактиран след писмото на украинския президент Володимир Зеленски, съдържащ следното: продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна.

И още: засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки. 

Припомняме, че по темата „Украйна” имаше внесени три проекторешения - на ПП, ГЕРБ и „Демократична България”. По-рано днес народните представители отхвърлиха идеите на ДБ и ГЕРБ.