ПП предложиха поправка в проекта си за помощ за Украйна

Тя е съобразена с внесено писмо от украинския посланик в парламента

ПП предложиха поправка в проекта си за помощ за Украйна

"Продължаваме промяната" предложиха поправка в проекта си за помощ за Украйна, съобразно внесено писмо от украинския посланик в парламента. То беше прочетено в пленарната зала.



В писмото се изразява молба за предоставяне на следната помощ за Украйна: продължаване на подкрепата за членство на Украйна в Европейския съюз; помощ за украинските граждани, бягащи от войната; осигуряване на възможност за изнасяне на украинското зърно във Варна; засилване на енергийното сътрудничество, в частност доставки на електроенергия от Украйна и природен газ; ремонтна дейност на украинска военна техника във военните предприятия на Република България; продължаване на доставките на хуманитарна помощ, в частност лекарства, дрехи, хранителни стоки. 

В момента депутатите обсъждат предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна. Внесени са три проекторешения - от "Продължаваме Промяната" (ПП), ГЕРБ-СДС и "Демократична България". Атанас Михнев, един от вносителите на проекта на ПП за помощ за Украйна, предложи редакционна поправка - да се даде мандат на Министерския съвет за "оказване на военнотехническа помощ на Украйна", според официалното писмо, внесено днес от украинския посланик в парламента и съобразно възможностите на Република България.

"Срамота е посланик да изпраща на друга държава писмо за решаване на вътрешнополитически проблеми", реагира Даниел Митов от ГЕРБ-СДС.