В Регионалната библиотека откриха фотодокументална изложба за композитора Петко Стайнов

Фотодокументалната изложба е посветена на 125 години от рождението на композитора и е част от съпътстваща програма в СЕДМИЦАТА НА КАМЕРНАТА МУЗИКА „КОНСТАНТИН ИЛИЕВ“, ДОБРИЧ / 26 - 30 АПРИЛ 2022 г.

В Регионалната библиотека откриха фотодокументална изложба за композитора Петко Стайнов

Специални гости на събитието вчера следобед бяха Петко Стайнов – внук на композитора и управител на Фондация „Петко Груев Стайнов“ и Иво Косев, главен уредник на Дом „Петко Стайнов“ към Исторически музей „Искра“ Казанлък, които споделиха интересни моменти от многопластовия творчески процес на Петко Стайнов – от узряване на творческата идея, през изсвирване на рояла, монтиране на Брайл, диктуване на помощника, който му е съдействал, до повторната проверка на написаното и отново изсвирване на рояла. Родственикът на Петко Стайнов подчерта особения сантимент на неговия дядо към град Добрич, който е считал за един от най-развитите в културно отношение градове и с удоволствие е посещавал, както и приятелството му с друг изтъкнат музикант Захари Медникаров.



Гостуващата изложба откри директорът на библиотеката Теодора Денкова, която благодари за възможността читателите на културната институция да се докоснат до личността и творчеството на големия български композитор. Изложбата проследява жизнения и творчески път на този световен феномен с уникална воля за живот и изключителен ум, който за 70 години в пълен мрак сътворява едни от най-красивите български произведения. Библиотечни документи от фонда на регионалната библиотека в Добрич допълват експозицията. 

За гостите на събитието бе предложена прожекция на 20-минутен документален филма за Петко Стайнов, в който композиторът проф. Виктор Чучков, диригентът проф. Пламен Джуров, хоровият корифей проф. Теодора Павлович и арх. Стефан Стайнов – син на композитора, разказват за него като първопроходеца на българската хорова балада, едно от най-важните достижения в музикалната ни култура, разказват за не само вглъбения в себе си  и музиката си композитор, но и за изявения общественик Петко Стайнов. По думите им музиката му е еманация на българското, неговите произведения грабват с естествена мелодичност, ярка ритмичност, туптят с пулса на съвременната музика. Филмът проследява и дейността на Фондация „Петко Груев Стайнов“ - провеждане на музикални празници, съчетани с конференции и кръгли маси; издателска дейност; стипендии за ученици и студенти; създаване на електронен архив и др. 

Едноименната фондация дари за читателите на библиотеката различни издания, свързани с музиката на талантливия композитор.

Изложбата е експонирана в централното фоайе на библиотеката и може да бъде разгледана до 5 май 2022 г.