Зам.- кметът хуманитарни дейности д-р Емилия Баева откри Седмицата на камерната музика "Константин Илиев", Добрич 2022 г.

Тази година програмата е подчинена на виенските класици – Хайдн, Моцарт и Бетовен.

Зам.- кметът хуманитарни дейности д-р Емилия Баева откри Седмицата на камерната музика "Константин Илиев", Добрич 2022 г.

Откриването на фестивала бе в Огледална зала "Нели Божкова" с концерт на Български камерен оркестър – Добрич, под диригентската палка на Арто Чифчиян. В програмата прозвучаха произведението на Йозеф Хайдн „Последните думи на Иисус Христос изречени при разпятието му“, също познато като „Седемте последни думи казани от нашия Спасител на Кръста“/ „Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze“. Едно от най - емоционалните произведения, посветени на Спасителя и обединяващо библейски текстове и музика.



В следващата концертна вечер – на 27 април предстои клавирен рецитал на проф. Красимир Тасков. Композитор, пианист и преподавател, проф. Тасков е познат на нашата публика от юбилейния му концерт - 50 год. творческа дейност, който бе на 1 декември мин. г. в Добрич. За участието си в Седмицата, проф. Тасков е подготвил най – знаковите Соната № 50 от Хайдн, Соната № 9 от Моцарт и от Бетовен – Соната № 8 „Патетична“ и Соната № 14 „Лунна“.

На 28 април пред добричката публика ще се представи камерно дуо Пламен Бейков – бас и Божена Петрова – пиано. В програмата са включени: Йозеф Хайдн - пет песни за глас и пиано; Моцарт - Кантата „Вие, които славите Създателя“, четири песни за глас и пиано; Бетовен - Вокален цикъл „На далечната любима“, три песни за глас и пиано.

В петък, 29 април, е концерт на ансамбъл КласикАрт. Струнен квартет и ансамбъл в състав: Калина Христова - концертмайстор на Софийска филхармония, Росен Иванов – цигулка от състава на Софийска филхармония,   Евгения Бааджиева-Димова – виола –  пом. водач на виолите в симфоничния оркестър  на БНР,  Кристиана Михайлова – виолончело – пом. концертмайстор на виолончелите в Софийска филхармония, Явор Добрев – кларинет - водач на кларинети в Софийска опера и балет и Михаил Михайлов – валдхорна - първи валдхорнист на Софийска филхармония. В тяхно изпълнение ще чуем: Валдхорнов и Кларинетен квинтети от Моцарт и Струнен квартет „Чучулигата“ от Хайдн.

Тазгодишното издание на Седмицата на камерната музика ще завърши на 30 април, събота от 11.00 часа с творчески проект „Концерти за малчугани и великани“. На тревното пространство  пред „Мечока Бен“  арфистката Яна Дойнова ще представи на децата различните видове арфи. Гост цигуларката Белла Драганова с помощта на Яна Иванова-артистичен аниматор ще ги запознаят и с други инструменти - цигулка, виолончело, китара и перкусии.  В приказна музикална обстановка, децата не само ще слушат, но и ще имат възможност сами да се опитат да свирят на тях. Всички са добре дошли – няма възрастови ограничения. При лошо време концертът ще се проведе в  Огледална зала „Нели Божкова“ с вход свободен.