30 деца от Добрич ще получават топъл обяд от днес

Официален старт на програмата „Топъл обяд” на БЧК беше даден днес, по пладне, в Центъра за обществена подкрепа, на ул. „Георги Бенковски”№ 12.

30 деца от Добрич ще получават топъл обяд от днес

Официалната статистика сочи, че всяка година 13 000 деца престават да посещават учебните занятия заради бедност на семействата, които не могат да им осигурят прилични дрехи, учебници и най-вече пари за храна в училище.


 

Тази тенденция на отпадане на деца от училище се задълбочава с всяка година, съобщават от милосърдната организация. За седем години, чрез програма ‘’Топъл обяд’’ е осигурена храна на над 5000 български деца, в размер на 597 111лв или 298 555 обяда. Средно на година в цялата страна се хранят около 600 деца. Организацията се поема от областните съвети на БЧК.

 

 В добричкия Център за обществена подкрепа, 30 деца ще получават ежедневно топъл обяд, в продължение на 4 месеца. Общата сума за това е 4 500 лв., от които 40% са собствен принос на областната червенокръстка организация, събрани чрез благотворителни инициативи.

 

За учебната 2011/12 г. общо 1321 български  деца ще получават безплатен топъл обяд на стойност 214 075 лв. Всеки може да подкрепи каузата, чрез собствено дарение. Средствата се набират чрез SMS, с благотворителни касички, по банков или електронен път на плащане. Кампанията си има и свой профил в социалната мрежа.