Птицевъдите искат „зелена светлина“ за ваксиниране на кокошките срещу птичи грип

През тримесечието в сравнение с предишното са констатирани 3 пъти повече огнища в Европа

Птицевъдите искат „зелена светлина“ за ваксиниране на кокошките срещу птичи грип

Птицевъдната индустрия иска „зелена светлина“ и информация от ЕК във връзка със стратегии за ваксинация и възможност за свободна търговия с птици и птичи продукти от ваксинирани птици, стана ясно след Координационен съвет за засилване на надзора срещу болестта високопатогенна инфлуенца по птиците, или т.нар. птичи грип. Към момента не се прилага ваксинация срещу заболяването и преди всичко следва да се направи оценка на разходите и ползите при прилагането на такава  стратегия, заявиха от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Стратегията за ваксинация не може да бъде приложена като самостоятелна мярка за превенция на заболяването. Биосигурността и надзорът остават в основата на борбата срещу инфлуенца по птиците, а ваксинацията може да се превърне в подходящ допълнителен инструмент, заявиха участниците в заседанието.


В заседанието участваха представители на земеделското министерство, Центърът за оценка на риска по хранителната верига (ЦОРХВ), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), Изпълнителната агенция по горите, Изпълнителната агенция по селекция и репродукция в животновъдството и ветеринарномедицинските факултети към Тракийския университет и Лесотехническия университет.

Според директорът на ЦОРХВ проф. Георги Георгиев появилите се огнища на инфлуенца в Европа в края на 2019 г. са резултат от директния или индиректен контакт с инфектирани диви прелетни птици, мигриращи по евро-азиатските миграционни пътища и пропуски в мерките за биосигурност на фермите. От октомври 2021 г. до началото на март 2022 г. в страната са констатирани 9 огнища на птичи грип при домашни птици или птици, отглеждани в плен, в областите Пловдив, Хасково, Добрич, Пазарджик и Стара Загора. Засегнати са над 175 хил. птици. Проф. Георгиев допълни, че за същия период в страната са констатирани и три огнища на инфлуенца при диви птици.

Дирекция „Политики по агрохранителната верига“ към Министерство на земеделието представи анализ на Европейския орган по безопасност на храните (EFSA), изготвен съвместно с Европейския център за превенция и контрол на заболяванията и Референтната лаборатория на Европейския съюз за инфлуенца по птиците за установените огнища при диви птици, домашни птици и птици в плен за периода 09.12.2021 г. – 15.03.2022 г. За докладвания период огнищата в ЕС са общо 2 652 (1 030 при домашни птици, 1 489 при диви птици и 133 при птици в плен). При домашните птици основно са засегнати Италия и Франция – 66% от огнищата са при тях. Според доклада са засегнати над 17,7 млн. птици. През тримесечието в сравнение с предишното са констатирани 3 пъти повече огнища и засегнатите птици са с 1/3 повече.