МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ стартира прием на проекти, свързани с инвестиции в аквакултури

МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ обяви два нови приема по СВОМР

МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ стартира прием на проекти, свързани с инвестиции в аквакултури

На 12.04.2022 г. стартира прием по процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.104 МИРГ-ШКБ-1.1.1 „Продуктивни инвестиции в аквакултурите”. Основната цел на процедурата е насърчаване на конкурентоспособността и жизнеспособността на предприятията в сектора на аквакултурите, повишаване на доходите и създаване на заетост, включително подобряване на безопасността и условията на труд. Ще се финансират дейности за продуктивни инвестиции в аквакултурите, диверсификация на продукцията на аквакултурите и отглежданите видове, модернизация на аквакултурните стопанства, повишаване на качеството на продуктите от аквакултури, за повишаването на енергийната ефективност и други. 



Размерът на безвъзмездната финансова помощ за един проект е от 10 000 до 100 000 лв., като съфинансирането е до 50% от общите допустими разходи по проекта. За предприятия, които попадат извън определението за малко и средно предприятие, съгласно Закона за малките и средните предприятия (ЗМСП), максималният интензитет на безвъзмездната финансова помощ е 30%.

Допустими кандидати по процедурата са еднолични търговци (ЕТ) или юридически лица (ЮЛ), регистрирани по Търговския закон (ТЗ) или Закона за кооперациите (ЗК) с основен предмет на дейност рибовъдство или еквивалентен в областта на производството на аквакултури. Кандидатите трябва да отговарят на критериите за микро, малко или средно предприятие съгласно Закона за малките и средните предприятия и да са със седалище на територията на общините Шабла, Каварна и Балчик.

Допустими за финансиране са разходи за закупуване на нови машини, оборудване (включително компютърно) и съоръжения; специализирана складова техника и складови транспортни средства; инвестиции във възобновяеми енергийни източници; въвеждане на системи за контрол на качеството, безопасни условия на труд и опазване на околната среда и водите; специализирани транспортни средства; сервизни плавателни съдове и др. 

 

 На 13.04.2022 г. стартира прием по процедура за подбор на проекти BG14MFOP001-4.107 - МИРГ-ШКБ-1.2.2 „Диверсификация и нови форми на доход, и създаване на работни места”. По процедурата ще се подкрепят инвестиции, допринасящи за разнообразяване на доходите на рибарите чрез развиване на допълващи дейности, вкл. инвестиции на борда на корабите, риболовен туризъм, ресторанти, свързани с риболова, екологични услуги и образователни дейности в областта на риболова. 

Общият бюджет е 700 075, 38 лв., а безвъзмездната финансова помощ е от 10 000 лв. и може да достигне до 100 000 лв. Съфинансирането е до 50% от общите допустими разходи по проекта.

Финансова подкрепа могат да получат ЕТ и ЮЛ със седалище на територията на общините Шабла, Каварна и Балчик, регистрирани по ТЗ или ЗК. Също така те трябва да имат и регистрация съгласно Закона за рибарство и аквакултури и да осъществяват основна стопанска дейност в секторите рибарство и/или аквакултури. Ще се подпомагат дейности, които са насочени за обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги; производство или продажба на неземеделски продукти; развитие на услуги във всички сектори; образователни дейности в областта на рибарството и аквакултурите; развитие на екологични услуги в областта на рибарството и аквакултурите и производствени дейности.

Разходите, допустими по процедурата са за строително-монтажни работи, закупуване, включително чрез лизинг на нови машини, оборудване и съоръжения, плавателни съдове за туристически услуги, придобиване и създаване на компютърен софтуер, придобиване на патенти, лицензи, авторски права и марки, модернизиране на местата за настаняване и разходи за професионално обучение.

И по двете процедури са допустими за финансиране разходи, извършени от кандидата преди подаването на формуляра за кандидатстване по програмата, но не по-рано от 01.01.2014 г. за закупуване на ноу-хау, патентни права и лицензи, необходими за изготвяне и/или изпълнение на проекта; подготовка и изпълнение на проекта, инженерни проучвания, оценки, анализи и изготвяне на технически и/или технологичен проект. Също така кандидатите могат да комбинират одобрената безвъзмездна финансова помощ с подкрепа чрез финансови инструменти по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2027 г. Това са нисколихвени кредити и гаранции за обезпечение на кредити, предоставяни от търговски банки.

Крайният срок за кандидатстване и по двете процедури е до 17:00 часа на 11.07.2022 г. Документите се подават по електронен път чрез попълване и подаване на уеб базиран формуляр и придружителните документи чрез модула „Е-кандидатстване“ в Информационната система за управление и наблюдение на Структурните инструменти на ЕС в България (ИСУН 2020) https://eumis2020.government.bg. Това става единствено с валиден Квалифициран електронен подпис (КЕП).

Пълният пакет документи по процедурите са публикувани на Единния информационен портал на Европейските структурни и инвестиционни фондове: https://www.eufunds.bg, интернет страниците на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ https://flag-shabla.eu/ и на ИСУН 2020 https://eumis2020.government.bg/bg/s/Default/Index.

Кандидатите могат да задават допълнителни въпроси и да искат разяснения във връзка с Условията за кандидатстване до 3 седмици преди крайния срок за подаване на проектни предложения на следните електронни пощи: flag.shabla@gmail.com и pmdr@mzh.government.bg.

Безвъзмездната финансова помощ по двете процедури се предоставя от Стратегията за ВОМР на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“, финансирана от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г., чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство.