Стартира приемът на заявления за кредити по Пчеларската програма за 2022 г.

Заявления за кредити ще се приемат до 30 юни

Стартира приемът на заявления за кредити по Пчеларската програма за 2022 г.

Пчеларите със сключени договори по мерки А, Б, В и Д от приема за 2022 г. по Националната програма по пчеларство (НПП) могат да кандидатстват за кредити от Държавен фонд „Земеделие”от днес, 20 април. Приемът на заявления е до 30 юни 2022 г. в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“ по постоянен адрес на физическото лице и по адрес на регистрация на юридическото лице.


Възможността за кредитиране позволява на пчеларите да получат предварително финансов ресурс за реализиране на одобрените им проекти по мерки А, Б, В и Д от НПП – за закупуване на нови кошери, отводки, пчелни майки, ветеринарно-медицински препарати, както и за закупуване на пчеларско оборудване и прикачен инвентар за подвижно пчеларство.

Кредитите ще се предоставят при годишен лихвен процент в размер на 2,5%. Те се отпускат пряко от ДФ „Земеделие“ и покриват до 95% от полагащата се безвъзмездна финансова помощ по мерките от програмата, а останалата част се осигурява от кандидатите.

Кредитът и дължимата по него лихва се погасяват еднократно чрез прихващане на стойността му от одобрената финансова помощ, която пчеларят ще получи по Пчеларската програма.

Гарантирането на кредита се осъществява по облекчен ред, като от кредитополучателите се изисква единствено издаване на запис на заповед в полза на ДФ „Земеделие“, без процедури по учредяване на ипотеки върху недвижими имоти и/или залози върху движимо имущество.

Условията за кандидатстване по схемата са качени на интернет страницата на ДФ „Земеделие”.