20% от жените в САЩ – жертва на изнасилване

Приблизително 20% от жените в САЩ са станали жертва на изнасилване или на опит за подобно посегателство. Това сочат данните на американския център по контрол на болестите, съобщава БиБиСи. Проучването е част от национално изследване за сексуалното насилие между партньорите в цялата страна.

20% от жените в САЩ – жертва на изнасилване
От него става още ясно, че около 25% от американките са били нападнати от съпруга или партньора си. Повечето от жертвите са млади - на възраст до 25 години.

Всяка минута 24 души в САЩ стават обект на изнасилване или друг вид насилие. Сред мъжете също има жертви на такива престъпления. Всеки един на 71 представители на силния пол е бил изнасилен, е записано в доклада.

Авторите определиха резултатите от първата година от изследването си като „поразителни".

Хората, които са преживели подобно посегателство от страна на интимния си партньор преживяват травмата през целия си живот, коментира д-р Линда Дегитс от центъра.

Тя допълни, че изнасилването води до последици, с които нападаният живее години наред. Освен чисто психологическата травма, много често жертвите на това посегателство развиват диабет, астма, мигрена, хронична умора, проблеми със съня и други.