Община Крушари подобрява културната си инфраструктура по проект

Седем читалища от община Крушари ще подобрят материално-техническата си база с европейски средства.

Община Крушари подобрява културната си инфраструктура по проект

Проектът „Подобряване на материално-техническата база на седемте читалища от Община Крушари чрез закупуване на обзавеждане и оборудване“ е на стойност  25 621,49 лв., от които 23 059.34 лв. европейско съфинансиране и 2 562,15 лв. национално съфинансиране. Финансирането е по подмярка 19.7.6 „Подкрепа за поддържане, възстановяване и подобряване на културното и природното наследство в територията“ от Стратегия за ВОМР на Местната инициативна група „Тервел-Крушари“, Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. 


За подобряване на условията за репетиции на самодейните групи през есенно-зимния сезон в читалищата в селата Крушари, Коритен, Лозенец, Телериг, Александрия, Ефрейтор Бакалово и Телериг ще бъде доставена отоплителна техника. Ще бъде закупена техника за заснемане, озвучаване и презентиране, с която читалищните колективи ще имат възможността да издирят, запишат, заснемат и съхранят част от нематериалното културно наследство на Добруджа – песни, разкази, обичаи, танци и др. Планирано е самодейците да възпроизведат типични за община Крушари фолклорни ритуали, празници, песни и обичаи. Възстановките ще бъдат представени в рамките на общинската инициатива „Читалище за читалище“, организирани под формата на разменени гостувания в рамките на общината.

Планирана е и дейност за популяризиране на богатството от етноси, древна история и биоразнообразие от редки видове на територията на МИГ „Тервел-Крушари“. За целта в три от читалищата ще се закупят витринни шкафове, в които ще се експонират предоставени от дарители фолклорни предмети от бита, шевици, елементи от автентични носии и др. Със закупуването на маси и посетителки столове ще бъдат дооборудвани посетителските центрове в читалищата на с. Телериг и с. Лозенец.

Подобрената с европейска подкрепа база адекватно ще посрещне нуждите на местните самодейни състави, като им предостави възможност за целогодишни занимания. Ще подкрепи и поощри краеведскатата дейност по издирване и съхраняване на елементи от местния фолклор като събраното наследство ще бъде социализирано и представено по достъпен начин пред жителите и гостите на община Крушари.

Договорът за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ е подписан от Община Крушари на 31.03.2022 г. и ще продължи 24 месеца.