С връчване на Годишните награди на библиотеката за 2021 стартира Маратонът на четенето в Добрич (СНИМКИ)

Наградите връчиха зам.-кметът д-р Емилия Баева и Теодора Денкова-директорът на Регионална библиотека „Дора Габе“

С връчване на Годишните награди на библиотеката за 2021 стартира Маратонът на четенето в Добрич (СНИМКИ)

Регионална библиотека „Дора Габе“-Добрич се включва в XVII Маратон на четенето, организиран от Българска библиотечно-информационна асоциация, който се провежда от 2 до 23 април 2022 г., в партньорство с Асоциация „Българска книга“ (АБК) като част от Националната кампания „Походът на книгите“, посветен на Емилия Милкова, дългогодишен член на УС на ББИА, председател на ББИА (2020 – 2021) и един от инициаторите за превръщане на инициативата на РБ "Пенчо Славейков" – Варна " Маратон на четящите хора" в национален Маратон на четенето.



Празникът бе официално открит днес в 10,00ч от Теодора Денкова-директорът на Регионалната библиотека. Фоайето на културната институция се оказа тясно да побере учениците от 2в клас на СУ „Димитър Талев“, техните преподаватели, официалните лица от Общината, библиотечните работници, приятели,граждани и активни читатели.  

Пред многобройните гости и участници г-жа Денкова заедно с д-р Баева връчиха няколко награди, като благодариха на всички присъстващи за подкрепата и споделената любовта към  четенето. Д-р Баева пожела на библиотечните дейци да съхранят своя ентусиазъм като съвременни будители, а на дечицата - да обичат книгата! 


„Читател на годината до 14-годишна“ възраст е Виктория Веселинова Дойчева.


„Най-четящ клас“ са момичетата и мометата от  1 В клас на СУ „Димитър Талев“с класен ръководител Красимира Хинева


„Най-четящо семейство за 2021г,“ са Вивиян, Преслава, Елена и Ясен Щереви.


„Най-активен партньор на библиотеката“ е Средно училище „Любен Каравелов“ с директор Светла Иванова.


Една много специална награда бе учредена и връчена на фирма „Кортева Агрисайънс България ЕООД с управител– Чавдар Дочев, дарили сумата от 12 600 лв за изграждане на тийн зоната в библиотеката.


Никола Ташков Колев получи грамота “Дари книга и сподели радостта от четенето“  за добър пример. Получава я защото винаги когато му купят или подарят книжка, я прочита и дарява на Библиотеката.


Грамота „Читател на годината“ над 14-годишна възраст получава Мая Кирилова Стоянова.

Старт на четенето даде Дияна Боева- автор на два романа,писател, редактор и преподавател по български език. Програмата продължи с драматизация и така стартира щафетното четене от ученици, преподаветели, читатели и граждани. То ще продължи в рамките на целия ден.


Библиотеката кани всички приятели и съмишленици, любители на хубавата книга, да споделим магията на четенето. Нека бъдем заедно в празничния ден с книга в ръка!