Учениците от Украйна ще имат допълнителни онлайн уроци

Учениците от Украйна, записани в българските училища, вече могат да получат допълнително обучение както по български език като чужд, така и по отделни учебни предмети.

Учениците от Украйна ще имат допълнителни онлайн уроци

Така те ще се включат по-лесно и успешно в нашата образователна система. Обученията ще се осъществяват в електронна среда. За целта на учениците ще бъдат предоставени технически устройства за временно ползване, съобщават от МОН.


 За всяко дете комисия в училището решава от какво обучение има нужда. Ако в училището има учител, който може да преподава български език като чужд, той ще води допълнителните часове. Ако няма, могат да се наемат преподаватели на граждански договори. Същото важи и при необходимост от допълнителни учители по отделни предмети. Те могат да работят с децата индивидуално или с групи от до 3 или до 5 деца. За всеки проведен час ще се изплащат по 15 лева възнаграждение за учителите.

 Всичко това стана възможно след промени в проекта „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“. Той беше създаден, за да отговори на предизвикателствата по време на епидемията от COVID-19. Неговата цел е да не се допусне прекъсване на образователния процес и да се осигурят условия за приобщаващо образование, както и подходящи ресурси за достъп до качествено образование в условията на обучение от разстояние в електронна среда.

 Проектът е насочен към всички ученици, засегнати от онлайн обучението, в това число и от уязвими групи. Сега неговият обхват беше разширен, за да включи и украинските деца, приети в български училища.

 Проект „Равен достъп до училищно образование в условията на кризи“ се реализира по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове. Общата му стойност е  109 562 541,93 лева и ще се изпълнява до края на 2023 г.

Към момента са подадени заявления за 805 деца и ученици от Украйна, които искат да се включат в българската образователна система. 237 от тях са за детска градина, 556 - за училище. Възрастта на 12 деца не е посочена. Заявления за най-много украински деца са постъпили в област Бургас - 320.

Към момента са записани и посещават български училища в цялата страна 115 украински ученици, 13 украински деца са в детски градини. Основен проблем пред приема остава изясняването на здравния статус на кандидатите.