Създават нови възможности за бъдещи партньорства в област Добрич

Общините град Добрич и Тервел, заедно с експертите от Областен информационен център – Добрич обсъдиха в работна среща прилагането на Интегрирания териториален подход през новият програмен период 2021-2027 г. и изграждането на партньорства.

Създават нови възможности за бъдещи партньорства в област Добрич

Инж. Геновева Друмева, управител на Областен информационен център – Добрич информира присъстващите, че общините, попадащи в селски райони ще имат възможност да получат финансиране в рамките на подхода „Интегрирани териториални инвестиции“ по Програма „Региони в растеж“ 2021-2027 г. (ПРР). Съгласно последните публикувани Общи указания за подготовка на проекти за подкрепа на интегрираното териториално развитие на регионите за планиране от ниво 2, ПРР 2021-2027 г. ще финансира в селските общини мерки свързани с индустриални зони, устойчива градска мобилност и здравна инфраструктура. Изграждането на партньорство между градските и т.н. „селски“ общини, при изпълнението на ИТИ би допринесло за изграждането на устойчив регион. 



Дияна Илиева, зам.-кмет „Финанси и благоустройство“ на Община Тервел и инж. Даниела Сивкова, началник отдел „Икономическо развитие и европейски фондове“ в Община град Добрич съпоставиха приоритетните мерки от Плановете за интегрирано развитие 2021-2027 г. на двете общини, и набелязаха проектни идеи за ИТИ, в които Община Тервел би се припознала и участвала като партньор на градската община. За Община Тервел представляват интерес проекти свързани с професионалното образование и квалификация, трудовия пазар, подобряване на ВиК и пътна инфраструктура, както и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на сгради. Обсъдена бе и възможността за съвместни проектни дейности, свързани с управлението на отпадъци и опазване на околната среда, и възможните финансови източници през програмния период 2021-2027 г.