Д-р Еринозов: Нужни са още доброволци за пункта на Дуранкулак

Търсят се още доброволци за пункта на Дуранкулак, ще наемат и за нощните часове

Д-р Еринозов: Нужни са още доброволци за пункта на Дуранкулак

Усложнява се ситуацията на ГКПП Дуранкулак, обясни д-р Артюн Еринозов, председателят на Областния съвет на Българския червен кръст на БЧК Добрич.  


От седмица идващите автобуси са увеличени-по 15-20, понякога 25 автобуса на ден. Даваме на пристигащите вода и храна, помагаме.  Има дни, в които по два пъти зареждаме пункта и предвид това, че регистрирането е вече задължително, става голямо струпване на хора.

Това не сме го очаквали. Опитваме се да осигуряваме и нощно дежурство. Имам съгласието на моите ръководители да наема хора на граждански договор за пункта през нощта. 

Правим всичко възможно да не прекъсват грижите за вече пристигналите хора на пункта и да посрещнем нуждите на пристигащите, за да можем адеквално да им помогнем. В рамките на деня успяваме, въпреки голямото натоварване, което имаме.

Имаме обаче нужда от още доброволци, особено в нощните часове, обяснява той.

Задъжителната регистрация затруднява нашата работа на пункта, коментира д-р Еринозов. 

Доброволецът Димитър Франгов, който в момента е в пункта на Дуранкулак съобщи, че  в момента в палатката има около 20 човека, отвън са около 50, наредени на опашка. Снощи са разтоварили с БЧК три палета с кашони, в които има  индивидуални пакети с храни и санитарни материали, но вече са свършили. 

Към този момент продължават да раздават сандвичите, които са правени от украински доброволци, настатнени по хотелите. Но и те свършват.

Потокът не спира – автобусите, които снощи са били 10,  сутринта още бяха тука, разказва г-н Франгов. Хората от тях са гладни и жадни. 

Сега пристигнаха нови два автобуса и се очаква да пуснат още два от румънска страна. 

Спазва се ред, но хората са много!, казва доброволецът.