Проект търси възможностите черноморският регион да е разпознаваема туристическа дестинация за качествена храна

Висше училище по мениджмънт проведе в гр. Добрич две последователни събития, фокусирани върху възможностите за насърчаване на местното развитие, чрез пълноценно възползване от предимствата и уникалните характеристики на традиционните селскостопански продукти и храни.

Проект търси възможностите черноморският регион да е разпознаваема туристическа дестинация за качествена храна

Мероприятията се проведоха в рамките на проект LOC FOOD „Местно развитие и трансгранично сътрудничество за промотиране на традиционни селскостопански продукти и храни“, който се осъществява по Съвместната оперативна програма за трансгранично сътрудничество по Европейски инструмент за съседство „Черноморски басейн 2014-2020“. 



На 30 и 31 март 2022 г. се проведе двудневно обучение на земеделски производители и заинтересовани страни където се обсъдиха възможностите и действията по превръщане на Добруджа и черноморския регион в дестинация на качествена и вкусна храна. Участващите над 30 лица бяха въведени в тематиката за Европейските знаци за качество на храни и напитки, с което се осигурява защита на наименованията на определени продукти, за да се популяризират техните уникални характеристики, свързани с географския им произход и традиционните умения, използвани при тяхното производство. Това са така наречените географски означения за произход на храни и напитки - „географско указание“ (ГУ), „защитено наименование за произход“ (ЗНП) и „храни с традиционно специфичен характер“ (ХТСХ), които могат да бъдат успешно използвани за повишаване доходите на производителите, но също така за местен икономически и социален растеж. Разяснени бяха механизмите за тяхната защита, популяризиране и маркетиране на международния пазар. Присъстващите се включиха и в идентифицирането на местни храни с потенциал за международна слава и дискутираха ползите от придобиването на сертификати за качество на база реалните примери на фермерските пазари и продукти, вече използващи защитено наименование за произход.

Над 20 участници се включиха в информационен ден на 1 април, предназначен за публични власти и заинтересовани лица. Разгледа се потенциала за отличаване на българската гастрономия като се представи политиките на страната ни в тази посока и по-конкретно схемите и стимулите, предвидени в рамките на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027. Събитието представи и гледните точки на сертифициращите органи и производители относно изискванията и предизвикателствата по придобиването на знаците за качество на земеделските продукти и традиционните храни.

Проектът LOC FOOD е съвместна инициатива на Министерство на вътрешните работи на Република Гърция (водещ партньор), Висше училище по мениджмънт (България), Международен елински университет, Солун (Гърция), Университет "Dunarea de Jos" – Галац (Румъния), Одеска национална академия по хранителни технологии (Украйна) и Асоциация за развитие на туризма (Молдова). Той е стартира месец юни 2020 г. и ще се реализира в рамките на 24 месеца. Предвидено е изпълнението на интегриран комплекс от дейности за проучване, разработване и популяризиране на инструменти за промотиране на традиционни селскостопански продукти и храни от Черноморския регион. 

Цялата информация за проекта, издадените бюлетини и предстоящи събития могат да се прочетат на следната интернет страница: https://bit.ly/3LHhDQj и https://www.facebook.com/LocFoodBulgaria.