Солени глоби за мобилните оператори от 2012 г.

Значителни глоби очакват мобилните оператори от следващата година, ако нарушават правата ни като потребители. Това предвиждат промени в закона за електронните съобщения, които се очаква да бъдат приети на второ четене днес. Проектът атакува бавната преносимост на телефонните номера. В друг закон се готви забрана за нежеланите SMS-и за участие в игри.

Солени глоби за мобилните оператори от 2012 г.

От година вече можем по желание да сменим един оператор с друг като запазим стария си номер. Някои мобилни оператори обаче не успяват да свършат това за седмица. Според промените в Закона това може да им струва глоба от 5000 до 60 хиляди лева.


 

Богомил Николов от Асоциацията активни потребители посочи, че не рядко получават и оплаквания от отказ за пренос на номер:

Ако операторът има някакви претенции към потребителя - неизчистени задължения и неразплатени суми, има механизми, с които това може да бъде изчистено, но механизмът не е отказ от преносимост.

Мобилните оператори вече ще са задължени със Закон да предупреждават клиентите си когато стигнат до 90% от месечния си лимит. Ще бъдем освободени от неустойки, а когато подписваме нов договор вече ще можем да го прекратим в срок до седмица без да плащаме. От парламентарната комисия по транспорт и съобщения очакват през пролетта на следващата година цените на услугите да паднат с около 20%, подчерта нейният председател Иван Вълков: „Единствено при стоките в телекомуникационния пазар на практика наблюдаваме такова намаление”.

SMS-ите, с които ни агитират да участваме в телевизионни игри, се очаква също да бъдат забранени с промени в Закона за хазарта.