Ерджан Бекир: Събраха се 1275 лв от благотоворителните фотосесии вчера

Това е първото от поредица събития, което организаторите планират в помощ на малкия Тишо от Добрич

Ерджан Бекир: Събраха се 1275 лв от благотоворителните фотосесии вчера

Фотографите Ангелина Иванова, Георги Георгиев, Ерджан Бекир, Лилиa Николова, Момчил Тодоров и Стилияна Бекир проведоха във вчерашния ден благотворително събитие, в което правиха фотосесии от 3 обработени кадъра на всеки желаещ, срещу 15лв. 


Фотосесиите се състояха във вчерашния ден в Градския парк на Добрич, до комплекс "Грийн палас".

Ерджан Бекир - един от фотографите, организатори на инициативата, коментира в интервю за Добрич онайн, че въпреки облачното и хладно време, са се включили около 30-40 семейства. Отделно са дошли и хора, които не са се снимали, а само са оставяли пари в кутията.

„Определено хората искаха да помогнат на детето, без да се снимат. А тези, които се снимаха, дори оставяха повече от минималната сумата, която бяхме обявили, каза той.

Приех участието си в инициативата като нещо полезно и приятно. Така съчетахме нещата-помощ чрез професията си. И на другите колеги така им подейства. Беше много зареждащо и дано сме били полезни в тази кауза! Хората дойдоха с настроение", допълва фотографът.

Обмислят ново събитие в края на тази седмица.


Припомняме, че малкият Тихомир е на 7 години и страда от Мускулна дистрофия тип Дюшен. Това заболяване се дължи на мутация в гена за дистрофин, който се локализира в X- хромозомата. Генът за дистрофин кодира протеин, наречен дистрофин. Важен структурен компонент в мускулната тъкан и осигурява структурната стабилност на мускулите.

Първата проява на симптомите на коварната болест е била, когато Тихомир е бил на около 5 години. 

Мускулната дистрофия тип Дюшен е прогресивно заболяване, засягащо скелетната мускулатура, а в късните стадии - сърдечната и дихателната система.

В момента се изпитват различни методи за подобряване качеството и увеличаване продължителността на живот. Част от тях са: генна терапия, трансплантация на стволови клетки, това е и предложението, което семейството на момченцето е получило от Турция.

У нас Тихомир е започнал терапия с кортикостероиди и рехабилитация, но страничните ефекти на кортикостероида са били наднормено тегло, задържане на вода в организма, буен характер, промени в бъбреците, повръщане и тн.

От LIV hospital в Истанбул, Турция са предложили да се направят 6 вливания на стволови клетки, всяка от които струва 9 хил. евро, това би дало шанс на детето по-дълго време да бяга, играе, да ходи на училище, да бъде самостоятелно и да живее по-дълго.

Цялата сума, която е нужна за лечението на Тихомир е 54 хиляди евро, е непосилна за неговото семейство. Всеки, който желае да помогне на момченцето, може да го направи на следната банкова сметка:

IBAN : BG15UBBS80021030532450

BIC код : UBBSBGSF

Титуляр на сметка : Тихомир Тихомиров Зурнаджиев