Ученици от гимназия „Райко Цончев“ представиха фолклорното ни наследство пред връстници в Италия

Група от четирима ученици и двама учители от Гимназия „Райко Цончев“ взеха участие във втора мобилност в рамките на проект „Творческо и активно образование – тяло, ум, дух“ (Creative and active education – Body, mind, spirit) по програма „Еразъм+“

Ученици от гимназия „Райко Цончев“ представиха фолклорното ни наследство пред връстници в Италия

Мобилността се проведе в  периода от 14 до 18 март в гр. Реджо ди Калабрия, Италия под наслов „Арт терапия“ и беше насочена към дейности, свързани с развитието на житейски умения и способности, които засилват креативността; стимулиране на творческия потенциал на учениците чрез изкуство като живопис, скулптура, гравиране и графика; запознаване с културното наследство на държавите-участници; използване на арт-терапия за подобряване на артистичните и лични умения; посещение на културни обекти и оценяване на италианските културни традиции.



Програмата за участниците, изготвена от домакините Liceo Artistico “Preti-Frangipane” включваше: работилници по керамика и шоколадови скулптури; посещение на училищен музей; посещение на Национален археологически музей, градска галерия и община в град Реджо ди Калабрия; посещение на културни и архитектурни обекти в град Шила (църква "Св. Дух", където се запознаване с консервационните работи на учениците по обзавеждането и произведенията на изкуството и замъка "Руфо"); посещение на археологически разкопки във Villa Romana di Casignana, археологически музей в Локри, ферма за производство на плодове, млечни продукти и вино “Barone Macrì”, Джераче, типично древно калабрийско село; посещение на Музей на бергамота (цитрусов плод) и представяне на свойствата на бергамота за здравословен живот; представяне на традиционното фолклорно наследство на различните страни и др.

Учениците от Гимназия „Райко Цончев“ представиха пред своите връстници  присъщите за българския фолклор обичаи, традиции и музика, а чрез танц показаха характерното за Добруджанския регион хоро-опас.

„Творческо и активно образование – тяло, ум, дух“ (2020-1-RO01-KA227-SCH-095525) е стратегическо партньорство между шест училища от Румъния, Италия, Турция, Чехия и България, което стартира на 01.03.2021 г. и ще продължи 24 месеца. Координатор на проекта е Liceul cu Program Sportiv Cetate от Румъния.

Целта на проекта е да стимулира художествения и познавателния потенциал на учениците да намират креативни и иновативни решения на настоящите предизвикателства и рискове на обществото.

Сред резултатите към, които се стреми партньорството са: развиване на художествени и творчески умения и ИКТ компетентности на учениците; насърчаване на балансиран начин на живот чрез движение и здравословна храна; подобряване на нивото на комуникация на английски език и изучаване на чужди езици; осъзнаване и оценяване от учениците на европейското културно наследство и др..