На 1 април в Добрич изложба ще представи „Смешното в училище в карикатури“

Изложбата ще бъде подредена във фоайето на Младежкия център в областния град

На 1 април в Добрич изложба ще представи „Смешното в училище в карикатури“

Тази година се навършват 19 години от създаването на конкурса „Смешното в училище в карикатури”, организиран от Младежкия център „Захари Стоянов” в Добрич. Той е посветен на 1 април – Деня на хумора и сатирата. Повече за тазгодишното издание ни разказва Силвия Венелинова - организатор в центъра.



„В своето начало, доста преди аз да започна работа в Центъра,  той е бил общински конкурс и от миналата година взехме решение да надградим и да дадем възможност и на младите хора от областта да се включат. Обявихме го като областен конкурс за карикатура в неговото 18-то издание. Вече разглеждаме възможността той да стане национален, но това все още е на фаза обмисляне. „

Тази година отчитат много желаещи да се включат в конкурса, с ясното съзнание, че няма как да участват по регламент в него. Русуват и изпращат карикатури деца и млади хора от Пазарджик, Плевен и София. „Едно прекрасно писмо пристига от частно начално училище от София – рисували са деца със специални образователни потребности -харесали са темата и са изпратили своите карикатури, разказва разчувствана г-жа Венелинова. Ще им изпратим специална благодарност, допълва тя.

Тази година обаче организаторите отчитат доста по-малко творби в сравнение с предходните години. Прави им впечатление не само по-малкият брой участници, а и че рисунките не са толкова смешни, а по-скоро иронични. Въпреки това веселото не липсва, като повечето деца виждат забавното в борбата за оценки в училище.

Карикатурите в конкурса тази година журира художникът Венцислав Великов. Той е разгледал и подредил отличените по позиции и възрастови групи. Всички наградени участници ще бъдат лично информирани с телефонно обаждане и наградени в Младежки център, Добрич. Обратна връзка да очакват и най-малките участници в конкурса.

В изложбата,която всички е можем да видим на 1 април, ще влязат рисунки не само на наградените, а и на децата от населени места извън област Добрич, които по регламент нямат право на журиране. Това че има много участници извън областта е любопитна заявка -този интерес прави идеята за национален конкурс актуална за догодина.

В областния конкурс най-активни са децата и младите хора от община град Добрич, добавя Силвия Венелинова. Включват се ученици от СУ„Любен Каравелов, СУ„Петко Славейков“,Частно ОУ „Мария Монтесори“, Финансово -стопанската гимназия „Васил Левски“, ОУ „Христо Ботев“, една карикатура има и от Техникума по ветеринарна медицина.

Като теми в някои от карикатурите влиза онлайн обучението, но по-забавно за децата явно е това, че в  училището е доста мъчно да изкараш шестица, разказва организаторът. В рисунките двойките се съревновават с шестиците, развяват се бели знамена. 

Една карикатура, която не влиза в регламента, прави силно впечатление на събеседничката ми. Запомня я с това, че  е различна от останалите – главният герой там е Омикрон. Две деца са на рисунката заедно с Омикрон и едното пита другото дете кой е новият? Не знам, но определено има заразителен поглед, е отговорът.

Наградените са разпределени по категории, както е по регламент:

-Първа възрастова група ( от 10 до 12г) :

1.Георги Алексиев Петров, от СУ“Любен Каравелов“

2. Константин Бонев, от СУ„Любен Каравелов“

3.Витомир Тодоров от СУ „Петко Славейков“

 

Поощрителни награди ще получат :

- Виктория Дойчева от Частно училище „Монтесори“

- Юсге Ресипова от СУ „Любен Каравелов“

 

-Втора възрастова група (13-15г.):

1. Рая Мехмед от СУ „Димитър Талев“

2. Соня Кирчева от ОУ„Христо Ботев“

3. не се присъжда

-Поощрителна награда ще има за Аджелия Муджаба от Професионална гимназия по ветеринарна медицина

 

-Трета възрастова група (16-19г.)

Поощрителна награда за Николай Начев от Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски“

Честито на отличените!

А по-малкия брой карикатури в 19-тото издание на конкурса Силвия Венелинова отдава на сериозното ни битие през последните години.

„Нашето пожелание към децата имладите хора е да запомнят смешните неща, които им се случват всеки ден, за да могат по-лесно да ги нарисуват за догодина в конкурса. Дано да  е по-усмихната следващата година от тази!“,нарича събеседничката ми.