Влезе в сила присъда на софиянка за набеждаване пред прокурор

Добричкия окръжен съд на 42-годишната Мариана Б. Богданова от гр. София наказание от 3 месеца условно лишаване от свобода с 3 години изпитателен срок да изтърпи за набедяване.

Влезе в сила присъда на софиянка за набеждаване пред прокурор

На 23.02.2010 г. Окръжен съд – Добрич отмени присъдата на Районен съд – Добрич от 16.12.2009 г., с която подсъдимата е призната за невиновна и оправдана по повдигнатото й обвинение. Тричленният въззивен състав я призна за виновна за това, че на 13.12.2004 г. в Добрич пред прокурор от Районната прокуратура е набедила гражданин на Варна в престъпление – принуда, като е знаела, че е невинен.


По делото е установено, че през септември 2003 г. подсъдимата и съпругът й сключили предварителен договор с пострадалия варненец, с който му продавали 50% от собствеността на тяхно предприятие. Срещу владението на имота купувачът погасил текущи банкови кредити на предприятието. До прехвърляне на собствеността не се стигнало. Мариана Богданова обаче подписала три заповеди на заповед, с които се задължила да му изплати 47 800 лв. През октомври 2004 г. варненецът извадил изпълнителни листи, с които осъдил Марияна да заплати тази сума. На 13.12.2004. подсъдимата депозирала в Районната прокуратура жалба, че срещу нея е започнал натиск от страна на варненския бизнесмен, който ескалирал в заплахи и физическа саморазправа срещу нея и съпруга й. Марияна е заявила още, че е подписала въпросните записи на заповед в условията на тормоз и посегателства.

На 05.05.2005 г. Районна прокуратура – Добрич, отказала да образува наказателно производство и прекратила преписката срещу варненския предприемач. Постановлението било потвърдено от Добричката окръжна и от Варненската апелативна прокуратура.

Богданова обжалва присъдата на Добричкия окръжен съд пред Върховния касационен съд и поиска отмяната й. Тя твърди, че осъждането й е за несъставомерно деяние и до него се е стигнало, поради неправилна оценка на събраните по делото доказателства.

С решение от 11.11.2010 г. Върховният касационен съд оставя в сила присъдата на въззивния съд. Върховните магистрати считат за неоснователни жалбата и доводите на Богданова за допуснати процесуални нарушения. Те приемат за вярно становището на Добричкия окръжен съд, че липсват доказателства за принуда в двете й форми спрямо Богданова, свързана с подписване на трите записа на заповед. Същественото според ВКС е, че както отразява присъдата на Добричкия окръжен съд, тя не е депозирала сигнала до Районната прокуратура след като е узнала за заведените срещу нея частни граждански дела за издаване на изпълнителни листи. „В този смисъл разумните причини за действията й добре се свързват с желание да избегне плащанията, признати със записите на заповед, в какъвто аспект са твърденията в обвинителния акт, а не с неправомерно поведение на пострадалия, което да я е мотивирало да ги подпише”, коментира Върховният касационен съд.

Мариана Б. Богданова има висше образование, работи, не е семейна, не е осъждана.