МИГ „Балчик – Генерал Тошево“ с прием на проекти от малки и средни предприятия

До 30 април 2022 г. Местната инициативна група „Балчик – Генерал Тошево“ приема проектни предложения по процедура BG16RFOP002-2.113 „Развитие на управленския капацитет и растеж на МСП“ към Стратегията за водено от общностите местно развитие.

МИГ „Балчик – Генерал Тошево“ с прием на проекти от малки и средни предприятия

Основната цел процедурата е да се създадат възможности за предприятията от общините Балчик и Генерал Тошево да повишат продуктивността си, да диверсифицират продуктовото си портфолио и да реализират продукцията си на нови пазари.


Допустими кандидати са търговци по смисъла на Търговския закон или Закона за кооперациите и отговарят на изискванията за малко или средно предприятие съгласно Закона за малките и средни предприятия (ЗМСП). Основната им икономическа дейност трябва да попада в секторите „Високотехнологични и средно високотехнологични промишлени производства“, „Интензивни на знание услуги“ и  „Нискотехнологични и средно нискотехнологични промишлени производства“. Приоритетно ще се подкрепят проекти, попадащи в тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация: ИКТ и информатика, мехатроника и чисти технологии, индустрия за здравословен живот и биотехнологии и нови технологии в креативните и рекреативните индустрии. Кандидатите трябва да имат минимум три приключени финансови години и да са реализирали общо нетни приходи от продажби от 2018 г., 2019 г. и 2020 г. равни или повече от 750 хил. лв. за малките предприятия и съответно 3 млн. лв. за големите предприятия.

Общият бюджет на процедурата е 255 536,57 лв., от които 217 206,08 лв. са осигурени от Европейския фонд за регионално развитие. Размерът на безвъзмездната финансова помощ за един проект е от 44 006,18 лв. до 255 536,57 лв. Общата стойност на допустимите разходи трябва да е в границите от 48 895,75 лв. до 391 160 лв., като подпомагането е до 90%. 

Финансово ще се подкрепят проекти насочени към инвестиции в развитие и укрепване на управленския капацитет на предприятията: управление на факторите на производство; разработване, внедряване и сертифициране на системи за управление на качеството, опазване на околната среда, екомаркировка и други съгласно международни, европейски и национални стандарти; разработване, трансфер, внедряване и сертифициране на добри производствени практики; услуги по реинженеринг на процесите в предприятията; инвестиции в ново оборудване и/или специализирани софтуерни приложения.

Допустими за финансиране са разходи за: услуги по въвеждане и сертифициране на системи за управление в съответствие с изискванията на национални, европейски, или международни стандарти; услуги във връзка с постигане на съответствие и оценка на съответствие на продукти с така наречените „съществени изисквания” към тях, определени в директиви и регламенти, изискващи СЕ маркировки (включително съответствие с хармонизирани европейски стандарти); постигане на съответствие и оценка на съответствие на продукти с национални/европейски/международни стандарти; присъждане на екомаркировката на ЕС; услуги във връзка с внедряване и сертифициране на добри производствени практики; ползване на специализирани консултантски услуги за реинженеринг на процесите в предприятията; ре-сертификацията на системи за управление; придобиване на дълготрайни материални активи и/или специализирани софтуерни приложения, допринасящи за осъществяване на дейността. 

Крайният срок за кандидатстване е до 17:00 часа, на 30 април 2022 г. Проектните предложения се подават по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване, с използването на квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ в ИСУН на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Пълният пакет документи по процедурата е публикуван на страницата на ИСУН 2020 https://bit.ly/3qIJ7Nq На електронната поща migbgt@abv.bg могат да се задават въпроси и да се искат допълнителни разяснения, в срок до 3 седмици преди изтичането на срока за кандидатстване. Отговорите на въпросите на кандидатите се публикуват на интернет страницата на МИГ и в ИСУН 2020 в 10-дневен срок от получаването им, но не по-късно от две седмици преди изтичането на срока за кандидатстване.