На днешната дата преди 136 години е създадена Coca-Cola

На днешната дата 1886 г. напитката Coca-Cola за първи път е произведена в Атланта от Джон Пъмбертън.

На днешната дата преди 136 години е създадена Coca-Cola



Coca - Cola е създадена през 1886 г. в гр. Атланта в САЩ. Фармацевтът Джон Пембъртън експериментирал с рецепта, полученият сироп му се сторил вкусен и решил да отиде в аптеката на Джейкъб (Jacob's Pharmacy), където добавил газирана вода и пуснал напитката да се продава по 5 цента чашата. Така била създадена една от най-великите освежаващи напитки.

Счетоводителят на Пембъртън - Франк Робинсън измислил името - Coca - Cola. Той създал и надписа на ръка. Новината за освежаващата напитка се разнасяла от уста, на уста и това довело до покачване на продажбите. През първата година, Coca - Cola се продавала средно по 9 чаши дневно. Обаче д-р Пембъртън не осъзнавал потенциала на напитката. През 1888 той продава тайната рецепта на Ейза Кендлър, който бил с голям търговски нюх. Той създал компания, която да произвежда и доставя Coca - Cola. До 1892 година усетът на Кендлър към рекламата увеличава продажбите му почти десетократно. Той доставял сиропа във варели, които боядисал червени за да се отличават. Колкото повече хора опитвали Coca - Cola, толкова повече тя се разпространявала из Америка. Търговската марка „Coca - Cola“, която се използва от 1886 година, е регистрирана в „Патентното ведомство на САЩ“ на 31 януари 1893 година.

Компанията продължава да се разраства и през 1894 година в град Далас, щата Тексас е построена първата фабрика за производство на сиропа, извън Атланта. Следващата година са открити и заводи в Чикаго, Илинойс и в Лос Анджелис, Калифорния. През 1895 година, три години след създаването на компанията, Кандлър обявява че „Coca - Cola″ ще се пие във всеки щат и на цялата територия на Съединените щати.

Кока-Кола започва да се продава в бутилки на 12 март 1894.